• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska banka o BDP-u BiH: Realni rast u ovoj godini 2,9 odsto, a u narednoj 3,1 odsto

Autor Dušan Volaš

Realni rast bruto domaćeg proizvoda BiH u ovoj godini usporiće se na 2,9 odsto, nakon što se u prošloj godini vratio na 6,5 odsto, navedeno je u novom izvještaju Svetske banke.

 Svjetska banka o BDP-u BiH Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

Iz Svjetske banke predviđaju da će realni rast BDP-a u narednoj godini iznositi 3,1 odsto, a 2024. godine 3,5 odsto, te dodaju da odgođene strukturne reforme ometaju pristupanje EU i potencijalni rast proizvodnje.

"Rat u Ukrajini će vjerovatno pogoršati pritiske na cijene, što će rezultirati stopom inflacije od 4,8 odsto u ovoj godini", navodi se u izvještaju.

Ekonomski rast BiH, prema očekivanjima Svjetske banke, biće vođen daljim povećanjem privatne potrošnje podstaknute doznakama, zaoštravanjem tržišta rada i domaćim kreditima u kratkom roku.

"Ulaganje u energetiku i infrastrukturu doprinijeće stimulaciji rasta u srednjem roku, dok će veći izvoz vjerovatno biti nadoknađen većim uvozom, uglavnom za infrastrukturne projekte", istaknuto je u izvještaju.

Smirivanjem uticaja pandemije virusa korona, te prevazilaženjem političke krize u BiH, očekuje se da će socio-ekonomski program, koji ispunjava prioritete za pristupanje EU, dobiti pažnju.

Iz Svjetske banke upozoravaju da bi dugotrajni efekti rata u Ukrajini imali negativan uticaj na agregatnu tražnju u BiH, kroz niže poslovno povjerenje i povjerenje potrošača, kao i da bi neizvjesnosti i sankcije vezane za rat usporile oporavak u EU, što bi negativno uticalo na potražnju za izvozom BiH.

"Sporiji rast u EU bi takođe mogao da ograniči doznake, od kojih BiH zavisi, jer one čine blizu osam odsto BDP-a. Ovi rizici bi se dodatno pogoršali, ako bi se geopolitičke tenzije prebacile na BiH i pogoršale ionako značajna politička trvenja", navodi se u izvještaju.

SRNA

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE