• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podijeljena mišljenja poslodavaca i sindikata o povećanju minimalca u RS

Autor Nikolina Damjanić

Nova najava Vlade o povećanju iznosa minimalca na 650 KM, izazvala je oprečne reakcije između Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata RS i Saše Trivića, predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS.

 Trivić i Mišić o povećanju minimalca u Srpskoj Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dok Mišićeva podržava povećanje minimaca i najavljuje novo povećanje minimalnih plata u RS, jer kako kaže, ova svota još uvijek nije dovoljna, Saša Trivić kaže da je današnja odluka Vlade protivzakonita.

"Smatramo da je odluka Vlade RS o povećanju minimalca na 650 maraka pritivzakonita jer zakon kaže da se to razmatra jednom godišnje, a, osim toga, nije joj prethodnila nikakva analiza.", kaže Trivić.

Prema njegovim riječima, Sindikat je "preko Inspektorata izvršio pritisak na mnoge poslodavce", na način da su tu i isplata prevoza i toplog obroka.

"Tako da najniža plata nije ono što neko prima u ovom momentu, već ona prelazi 800 ili 850 maraka", naglasio je Trivić.

Dodao je da sve što se trenutno priča u javnom prostoru u vezi sa platama predstavlja jedan vid populizma.

"I mislim da smo prešli granicu dobrog ukusa u smislu razgovora o platama. O platama u svijetu niko u javnom prostoru ne priča, a mi smo došli u situaciju da pojedinci, Sindikat i slično hoće da utiču na to kolika će biti plata, koliko će biti razlika između plata jednih i drugih. Dobijamo situaciju da pokušavamo vratiti socijalizam u današnja preduzeća, što je apsolutno nemoguće", rekao je Trivić.

(Mondo/Nezavisne novine)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nn

Sto se tiče gospodina Trivića on nikada i nikom nebi povećao plate.... Ali sreća pa sam ne odlučuje... Sramota vas je kako da se živi sa minimalcem?

Ranko

A kako to da ja kao radnik kod privatnika nemam ni prevoz ni topli obrok znaci to se moze izvrdati nije tacno da svi moraju to dati jer iz mog primjera se vidi da to nije istina

Miroslav

Na platu od 1000 maraka koju dobijam moj poslodavac ima obaveze prema drzavi 460 maraka,nije problem povecati plate poslodavcima vec je problem sto ukupni samodoprinosi na nevedenu platu iznose oko 46%,na topli obrok koji je propisan poslodavac ima oko 80 maraka poreza,bolje mu je da zatvori malu firmicu i ide na baustelu u Sloveniju nego da dize pozajmice da bi sve poplacao za nas 10 radnika a on svoju naplatu ceka po 30 dana i vise,lako je gospodji Misic pricati o povecanju plata kada ona i ostali iz javnoga sektora zive od nas radnika

MONDO REPORTAŽE