• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžetski prihodi u RS za osam odsto veći od planiranih

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Кonsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 31. marta ove 2022. godine.

 Budžetski prihodi Vlade RS za pola godine 2022 Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Precizirano je da su budžetski prihodi iznosili 852,1 milion КM, što je za tri odsto više u odnosu na budžet, a za osam odsto više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2022. godine.

Strukturu prihoda čine - prihodi od direktnih poreza u iznosu od 415.9 miliona КM, što je za 10 odsto više u odnosu na budžet, a za 11 odsto više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal ove godine, zatim indirektni porezi u iznosu od 372.2 miliona КM, što je nešto manje manje u odnosu na budžet, ali šest odsto više u odnosu na finansijski plan za isti period lani, te neporeski prihodi u iznosu od 63.9 miliona КM, gdje je takođe evidentirano povećanje u odnosu na finansijski plan.

Rashodi i izdaci planirani budžetom na opštem fondu u prvom kvartalu 2022. godine iskazani su u iznosu od 884.8 miliona КM, što je za 12 odsto manje u odnosu na budžet, a za četiri odsto manje u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2022. godine.

“Ino-dug je u prvom kvartalu 2022. godine redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 50.4 miliona КM. Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 78.6 miliona КM”, saopšteno je danas iz Vlade RS.

Takođe, na današnjoj sjednici usvojen je nacrt programa javnih investicija Republike Srpske za period 2023-2025. godina koji sadrži informacije o projektima za koje su obezbijeđena sredstva i čija je realizacija u toku ili treba da počne, kao i o projektima koje su nadležna ministarstva ili institucije iskazala kao prioritetne ali za čiju realizaciju u momentu izrade dokumenta nisu obezbijeđena finansijska sredstva.

Ukupna vrijednost svih kandidovanih projekata iznosi 6,6 milijardi КM.

“U periodu 2023-2025. godina u Republici Srpskoj ugovorene su investicije u iznosu od milijardu 669 miliona – projekti u implementaciji. Analiza pokazuje da su najveće investicije u sektore energetike, saobraćaja, zdravstva, poljoprivrede i unutrašnjih poslova (93,99 odsto ukupnih investicija)”, naveli sui z Vlade RS.

Dodaje se da su kao prioritetne potrebe bez obezbijeđenih izvora finansiranja, iskazane dodatne investicije u iznosu od 2,1 milijardi КM (kandidovani projekti) od čega su u periodu 2023- 2025. planirana ulaganja od 1,9 milijardi КM.

(Mondo/B.S.)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Zato su džepovi običnih građana i penzionera tanji za toliko i više

MONDO REPORTAŽE