• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bankarski sektor likvidan, problem kreditna politika i odliv depozita"

Autor Dragana Božić

Direktor Agencije za bankarstvo Srđan Šuput govorio je o izazovima u bankarskom sektoru i problemima sa odlivom depozita.

 Bankarski sektor problemi sa depozitima Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Bankarski sektor Republike Srpske i dalje je visokolikvidan i u ovom segmentu nije ugroženo poslovanje koje se odvija onako kako su to banke i planirale za ovu godinu, izjavio je danas vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Srpske Srđan Šuput.

Šuput je rekao da se, prema podacima u prvom kvartalu ove godine, visokolikvidnost bankarskog sektora vidi u više od 1,3 milijarde KM obaveznih rezervi banaka, naglasivši da su sve banke sa sjedništem u Srpskoj poslovale pozitivno.

"Podaci za prvi ovogodišnji kvartal govore da je bankarski sektor zabilježio pad bilansne aktive, što je posljedica situacije u Ukrajini i situacije koja je bila sa Sberbankom", rekao je Šuput.

Prema njegovim riječima, problemi sa kojima se banke susreću u svom poslovanju su aktuelna geopolitička kriza, inflacija i rast cijena.

"Definitivno je došlo do odliva depozita, o čemu govore naši podaci, jer su građani, pretpostavljamo, prepoznali da je možda bolje novac ulagati u neke druge stvari nego ga držati u banci u vidu depozita", dodao je Šuput.

On je rekao da banke već razgovaraju među sobom kako vratiti depozite koji su izašli iz banaka, te da je i dodatna briga bankama kako nastaviti finansiranje, prije svega, realnog sektora.

Šuput je ocijenio da je tu osnovni problem taj da banke ne povećavaju kredite prema privredi, već da isključivo rastu keš krediti dati stanovništvu.

"Sa našeg stanovišta u ovom trenutku to i nije najbolji pokazatelj zato što smatramo da bez dodatnog kreditiranja privrede i realnog sektora ne može se očekivati izlazak iz ove krize", istakao je Šuput.

On smatra da će najveći izazovi u poslovanju banaka u narednom periodu biti borba da se zadrže deponenti, da stanovništvo i privreda ne podižu svoje depozite, kao i da se mora promijeniti kreditna politika banaka u cilju sagledavanja načina da se povećaju krediti ka realnom sektoru.

Šuput je rekao da će uvezena inflacija, na koju Srpska ne može uticati, kao i rast cijena na malo imati uticaja na ekonomiju Srpske, a onda i na bankarski sektor.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE