• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani u Srpskoj podizali više kredita, preduzeća manje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ukupan iznos kredita u Republici Srpskoj tokom prošle godine povećan je u odnosu na 2019. za jedan procenat. Istovremeno smanjen je iznos kredita koje su banke dale preduzećima, a povećan iznos koji su uzimali građani.

 Građani u Srpskoj podizali više kredita, preduzeća manje Izvor: GuliverGetty Images/iStockphoto/Giang Nguyen

Građani su se u godini kada je svijet pogodila epidemija koronavirusa više zaduživali nego ranije, dok je privreda - očigledno pogođena posljedicama epidemije - manje posezala za kreditima pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Agencija u ovom trenutku raspolaže sa preliminarnim podacima o stanju u bankarskom sektoru, jer je u toku završna obrada podataka zaključno sa 31.12.2020. godine.

"Prema ovim preliminarnim podacima, ukupni krediti čine 62% bruto bilansne aktive i iznose 5,5 milijardi KM i veći su za 1 % u odnosu na kraj 2019. godine. Najveće učešće u ukupnim kreditima imaju krediti dati građanima (46,8%) koji su povećani za 3% u odnosu na 2019. godinu," rečeno nam je u Agenciji za bankarstvo.

Isti podaci pokazuju da su smanjen iznos kredita koji su banke dale privatnim preduzećima takođe za tri odsto, kao posljedica pandemije virusa korona. Ovo je dovelo i do smanjenja njihovog učešća u ukupnoj masi kredita za 1,4 procenta i sada iznosi 34,9 %.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE