• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavalić o novom zaduživanju BiH: Nije problem u kreditima već u otplati

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

S obzirom na to da se BiH zbog novonastale sitaucije sa koronavirusom zadužila mnogo više od planiranog, pitali smo ekonomske stručnjake kako će to uticati na građane i na koji način će BiH riješiti ovaj dug.

 MMF kredit zaduživanje javni dug Izvor: Siniša Stanić/MONDO

„Najgore stvari se dešavaju nakon okončanja grejs perioda. Konkretno, kada su u pitanju sredstva MMF-a BiH će imati veoma kratak period za vraćanje istih što će predstavljati određene pritiske na budžet, a to dovodi do ugroženosti velikih socijalnih sistema, lošijih usluga,obrazovanja, zdravstva i dugoročno siromaštvo izuzev ako ne postignemo stopu ekonomskog rasta šest i više odsto koja će moći da smanji to. Nažalost, mi se puzajući krećemo sa ekonomskom stopom 2,3 odsto što taj dug čini dodatnim teretom“, kazao je za Mondo Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle.

Možda će vas zanimati

Čavalić pojašnjava da problem ne predstavlja zaduživanje nego potencijal da se taj dug vrati.

„Specifično ustavno uređenje BiH je u prethodnih nekoliko godina dovelo do toga da ne spadamo u red visoko zaduženih zemalja, te u komparaciji npr. sa susjednom Hrvatskom mi smo relativno malo zaduženi i to nam je možda davalo prostora koji se sada popunjava. Na trenutnom tržištu kapitala nije toliko bitno koliko ste zaduženi u relativno apsolutnim odnosima, koliko je bitan vaš potencijal da ćete evenutalno vraćativaše kreditne obaveze", kaže sagovornik Mondo portala.

Zbog specifičnog uređenja BiH, najveći korisnici kredita su entiteti i tu postoje bitne razlike, ističe Čavalić.

"RS je gotovo duplo više zadužena u odnosu na FBiH. S druge strane, inostrani i generalno kreditori nemaju tolikuaspiraciju prema kreditiranju entiteta koliko imaju prema kreditiranju država širom svijeta.

Mislim da je to naše tržišno ograničenje koje nam neće dozvoliti da se desi grčki scenario. Takva opcija  je nemoguća u BiH jer nije država ta koja je korisnik kreditapoput Grčke nego su to entiteti, a oni ne mogu ići prema grčkom scenariju što govore i određeni pokazatelji“,  podvukao je Čavalić.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE