• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u Banjaluci i Minhenu: Šest puta niže plate, ali troškovi ne prate taj trend

Autor Dušan Volaš

Uporedili smo troškove života za prosječnu četvoročlanu porodicu u Banjaluci i Minhenu.

 troškovi života u Banjaluci Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U medijima ili razgovorima često se može čuti da su neki proizvodi jeftiniji u Njemačkoj nego u BiH. Za poređenje smo koristili podatke sajta "Numbeo", koji važi za najveću svjetsku bazu podataka o životnim troškovima. Važno je reći da su za Banjaluku važeći podaci za maj mjesec, a od tada je došlo do novih poskupljenja u svim oblastima. 

Prema podacima ''Numbea'' četvoročlanoj porodici u gradu na Vrbasu je potrebno oko 3.414 КМ za standard kao što ima porodica iste veličine u Minhenu, a koja u pomenutom njemačkom gradu za iste troškove mora izdvojiti 9.379 KM. Napominjemo da je ovo pod pretpostavkom da iznajmljujete stan u oba grada.

Prema podacima sajta "Numbeo", potrošačke cijene u Banjaluci (sa iznajmljenim stanom) su za 63,60 odsto niže nego u Minhenu, ali je kupovna moć naših sugrađana niža za 55,16 odsto.

Što se tiče namirnica, prema istim podacima, prosječna cijena litra mlijeka u Banjaluci je 1,50 КМ, dok je u njemačkom gradu 2,09 КМ. Vekna hljeba kod nas košta oko 1,32 КМ, a u Minhenu je prosječna cijena 3,37 KM, odnosno skuplji je za 60,66 odsto.

Za ručak za dvije osobe (tri jela) u nekom srednje skupom restoranu u našem gradu mora se izdvojiti oko 40 KM, dok je u Minhenu cijena 117,24 КМ.

Izvor: Shutterstock

Kada je riječ o trasnportu, karta za javni prevoz u Banjaluci košta 1,80 KM (za jednu vožnju), dok je u Minhenu 6,84 КМ maraka, tj. skuplja je za 73,68 odsto.

Cijena osnovnih komunalnih usluga (struja, grijanje, klima, voda, smeće) za stan od 85 m kvadratnih u Banjaluci iznosi 281,64, dok je u Minhenu 541,86 КМ, odnosno razlika je 48,02 osto.

Mjesečna internet usluga (60 Mbps ili više, neograničeni podaci, kablovska/ADSL) u Banjaluci je 34,66 КМ, a u njemačkom gradu 69,56 КМ.

Kada je u pitanju privatno predškolsko obrzovanje za djecu u gradu na Vrbasu vrtić za jedno dijete košta oko 220 КМ mjesečno, dok bi istu uslugu u njemačkom gradu platili oko 1.243 КМ.

Na kraju teba istaći da se standardi građana u BiH i Njemačkoj ne mogu porediti jer prosječna neto plata, prema podacima sajta "Numbeo", u Banjaluci iznosi nešto više od 1.000 KM, dok je u Minhenu oko 6.064 КМ, odnosno veća je oko šest puta.

Još jednom napominjemo da ''Numbeo'' podatke prikuplja na dobrovoljnoj osnovi od  korisnika i čitalaca i da se ne mogu uzeti kao zvanični i 100 odsto tačni.

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE