• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institucije BiH godišnje "pojedu" 927 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Za institucije BiH prošle godine izdvojeno je 1,8 milijardi KM, od čega se oko 927 miliona KM odnosi na troškove za njihov rad i investicije, a ostatak na finansiranje spoljnog duga, navedeno je u dokumentu Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

 Institucije BiH godišnje "pojedu" 927 miliona KM Izvor: MONDO/Samir Cacan

Za javne usluge na nivou BiH izdvaja se oko milijardu KM, a najveći korisnik je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH - agencija zadužena za prikupljanje indirektnih poreza i carina, na koju se odnosi oko 10 odsto ovih rashoda,pišu "Nezavisne novine".

"Za odbranu se izdvaja 287 miliona KM, a za javni red i bezbjednost 267,5 miliona KM. U ovoj kategoriji najveći pojedinačni korisnik je Granična policija BiH, na koju se odnosi oko 80 miliona KM, dok je iza nje Obavještajno-bezbjednosna agencija za koju se izdvaja 36,5 miliona KM", navodi se u dokumentu.

Na ekonomsku politiku izdvaja se 48 miliona KM, dok se za Ministarstvo spoljnih poslova izdvaja 53 miliona KM.

U dokumentu se naglašava i da od 287 miliona KM koji se izdvajaju za odbranu, 79 miliona KM je prošle godine namijenjeno za opštu logističku podršku i ostala ulaganja, a 68 miliona KM za obuku i profesionalni razvoj, 32 miliona KM izdvojeno je za modernizaciju i razvoj, 28 miliona KM za saradnju sa civilnim organima u slučaju prirodnih katastrofa, dok je 33 miliona KM izdvojeno za protivminsko djelovanje i rješavanje viška naoružanja.

"Gotovo 11 miliona KM planirano je za nabavku `mobilnog sistema K2`, kao i za održavanje postojećeg sistema K4, bez navođenja o kakvom sistemu je riječ. Za učešće u operacijama NATO-a, EU i UN godišnje se izdvaja 5,3 miliona KM, a isto toliko i za međunarodnu saradnju, ispunjavanje međunarodnih obaveza i vojno-diplomatsko predstavljanje u inostranstvu", navodi se u dokumentu.

Od 100 miliona KM namijenjenih UIO, oko 70 odsto odvaja se za plate zaposlenih, dok se za materijale i usluge izdvaja dvadesetak odsto. Za kapitalne izdatke izdvaja se oko 10 odsto budžeta UIO, od čega se najveći dio odnosi na izgradnju graničnih prelaza.

Od 53 miliona KM, koliko se izdvaja za Ministarstvo spoljnih poslova, za sprovođenje spoljne politike BiH izdvaja se 37 miliona KM.

Budžet Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, čije fotelje se u proteklom periodu pokušalo domoći više kandidata, "težak" je 10 miliona KM, a čak 50 odsto budžeta odnosi se na grantove, što može objasniti zašto je fotelja u ovom ministarstvu i poželjna, pišu "Nezavisne".

U podacima je navedeno da je bruto domaći proizvod BiH prošle godine iznosio oko 35 milijardi KM, a na potrošnju svih javnih nivoa u BiH odnosi se oko 6,7 milijardi KM.

Ovaj dokument je Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara objavilo uz podršku vlada NJemačke i Velike Britanije, odnosno Društva za međunarodnu saradnju Njemačke (GIZ), Britanske agencije za međunarodnu pomoć, kao i Ambasade Velike Britanije u BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da su tokom pripreme za izradu ovog dokumenta osigurali učešće i nevladinih agencija, dodajući da je svrha ovog dokumenta da javnosti omogući bolji uvid i razumijevanje načina na koje institucije na nivou BiH planiraju, raspodjeljuju i troše javna sredstva iz budžeta.

Menadžer Programa jačanja javnih institucija u BiH u GIZ-u Jasmina Popin rekla je da oni ovaj program u ime vlada Velike Britanije i NJemačke sprovode kao dio podrške reformi javne uprave.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grujo

Volio bi da uporedite ove podatke sa ostalim evropskim zemljama

MONDO REPORTAŽE