• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poskupljenja obaraju nove rekorde: Godišnja inflacija u maju čak 13,2 odsto

Autor Brankica Spasenić

Godišnja inflacija u maju iznosila je rekordnih 13,2 odsto, pa građani doslovno nisu ni osjetili određena povećana plata u Republici Srpskoj, naprotiv, plate su bile realno nešto manje u odnosu na isti mjesec lani.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,5 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 13,2 odsto.

Cijene su rasle u gotovo svim odjeljcima proizvoda i usluga, odnosno od 12 glavnih odjeljaka, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže samo kod odjeće i obuće usljed sezonskih sniženja.

Najveći godišnji rast cijena u maju 2022. godine zabilježen je u odjeljku prevoz 31,2 odsto, zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od nevjerovatnih 51,1 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 21,8 odsto, zbog poskupljenja u grupama ulja i masnoće od čak 69,7 odsto i povrće od 26,4 odsto, potom u odjeljku restorani i hoteli 9,7 odsto, a poskupjeli su i namještaj i pokućstvo, rekreacija i kultura proizvodi za kućne ljubimce, tečna goriva za 62,3 odsto i plin oko 57 odsto

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u maju 2022. godine iznosila je 1.105 КM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 12,6 odsto, a realno je manja za 0,5 odsto, dok je u odnosu na april 2022. nominalno veća za jedan procenat, ali realno manja za 0,5 odsto. Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.667 КM.

Posmatrano po područjima, u maju ove godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1. 537 КM, a najniža u građevinarstvu 816 КM.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Laž,cijene su porasle u odnosu na prošlu godinu i više od 100% Npr,samo ulje je poskupelo 3x, šećer 2x Gorivo 2x itd

MONDO REPORTAŽE