• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usporen realni rast BDP-a u Republici Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske usvojila je budžetski dokument u kojem se konstatuje da je usljed inflatornih pritisaka koji se nastavljaju i u ovoj godini realni rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ počeo usporavati

 Usporen rast BDP u Republici Srpskoj Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Vlada Republike Srpske usvojila je Dokument okvirnog budžeta Srpske za period 2023-2025. kojim se definišu srednjoročni strateški okvir za pripremu budžeta, sa iskazanom opredijeljenošću Vlade za konsolidovanjem javnih finansija, sa smanjenjem deficita u 2023. na 99,9 miliona KM, te planiranim suficitima u 2024. od 52,6 miliona KM, a u 2025. od 46,5 miliona KM.

Raspoloživi makroekonomski pokazatelji u Republici Srpskoj u ovoj godini ukazuju na dalji rast privrede po nominalnim stopama, ali je usljed inflatornih pritisaka koji se nastavljaju i u ovoj godini realni rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ počeo usporavati i očekuje se da će njegov realni rast u ovoj godini iznositi 3,2 odsto.

Projektovane stope privrednog rasta u periodu 2023-2025. godina iznose 3,1 odsto, 3,6 odsto i 3,4 odsto respektivno, a ostvarenje projekcija u uslovima neizvjesnosti podložno je uglavnom spoljnim rizicima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Očekuje se dalji oporavak privredne aktivnosti vođen domaćom tražnjom, uz pozitivan doprinos potrošnje i investicija, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je usvojena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija, na osnovu koje se iz budžeta Srpske u ovoj godini finansiraju i sufinansiraju projekti u iznosu od 238,2 miliona KM.

Na osnovu ove odluke, planirana je finansijska podrška za djelimičnu sanaciju objekta Maternite i Klinike za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u ukupnoj vrijednosti od 2,6 miliona KM.

Izmjenama i dopunama odluke je planirano finansiranje izgradnje sportske dvorane u Omarskoj ukupne vrijednosti dva miliona KM, te izgradnja kanalizacije u ovoj lokalnoj zajednici vrijednosti milion KM.

U Program javnih investicija je, između ostalog, uvršteno i finansiranje projekta izgradnje vodovodne mreže u naseljima Veliko Palančište, Stari Voćnjak i Kavanište, vrijednosti oko dva miliona KM.

Takođe, iz javnih investicija će biti finansirano i asfaltiranje više putnih pravaca na području Prijedora, ukupne vrijednosti 4,8 miliona KM.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE