• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbjegnuta velika kriza u EU: Ruski gas ponovo teče Sjevernim tokom 1

Autor Dušan Volaš

Isporuka gasa nastavljena je u četvrtak kroz njemačko-ruski gasovod Sjeverni tok 1 nakon radova na održavanju, potvrdio je portparol kompanije njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

 Gasovod Izvor: Shutterstock

Desetodnevni prekid održavanja smanjio je protok na nulu 11. jula, a postojala je bojazan da bi Moskva mogla odlučiti da ne pokrene snabdevanje u trenutku kada se Evropa već suočava sa energetskom krizom.

Portparol kompanije Nord Stream AG rekao je da će biti potrebno neko vrijeme da se dostigne normalan nivo transporta gasa.

On je rekao da su najnovije količine gasa iste kao one koje su najavljene prije perioda održavanja - oko 67 miliona kubnih metara dnevno - i da odgovaraju oko 40 odsto maksimalnog kapaciteta snabdijevanja.

Ali moguće je da će se količine mijenjati tokom dana, jer je potrebno neko vrijeme da se tok stabilizuje.

Podsjetimo, najavljivano je prije dva dana da će Putinove namjere postatie jasne u četvrtak kada ruski snabdjevač gasom Gasprom odluči da li da nastavi isporuke u Evropu nakon godinu dana planiranog prekida održavanja gasovoda Sjeverni tok 1. Ali znaci širom Evrope nisu bili previše obećavajući. Gasprom je već u pismu poručio kupcima gasa da ne može da garantuje snabdijevanje gasom i aktivirao je klauzulu o "višoj sili" kako bi se zaštitio od plaćanja kompenzacije za smanjene isporuke određenim kupcima u Evropi od 14. juna, tvrdeći da nije ispunio ugovorne obaveze zbog "vanrednih" okolnosti, po dokumentu od 14.07.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE