• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fočanski "Pavgord" preuzima najuspješnije preduzeće u Republici Srpskoj

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

"Alumina" je lani ostvarila prihode od 287,7 miliona i dobit od 17,6 miliona KM.

 Pavgord preuzima Aluminu Izvor: Srna/Milorad Gutalj

Vlada Republike Srpske danas je jednoglasno prihvatila samoincijativnu ponudu privrednog društva "Pavgord" iz Foče za otkup potraživanja republičkih institucija u stečajnom postupku nad imovinom Fabrike glinice (FG) "Birač" iz Zvornika.

To ujedno znači da će "Pavgord" preuzeti Aluminu koja je najprofitabilniji dio FG "Birač", objavio je Blumberg Adria. "Alumina" je, inače, po prihodima u top pet kompanija iz prerađivačke industrije u BiH. Zapošljava oko 1.400 radnika.

"Alumina" je lani ostvarila prihode od 287,7 miliona što je rast od 35 odsto u odnosu na 2020. godinu. Neto dobit ove kompanije bila je 17,6 miliona KM, značajno više nego ranije (2020. godina: 4,5 miliona KM). Pretežna djelatnost joj je proizvodnja aluminija.

Najuspješnije privredno društvo

Zvornička "Alumina" proglašena je u martu za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj u okviru tradicionalne manifestacije Privredne komore Republike Srpske "Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu", koja je održana u Banjaluci.

Vlada je ponudu "Pavgorda" ocijenila kao "najcjelishodniju iz razloga što se ponudom u visini od 42.378.785 KM u cjelosti izmiruju potraživanja republičkih instiucija".

Prema informaciji Ministarstva finansija, zaprimljeno je sedam samoincijativnih ponuda za otkup potraživanja, s tim da je Pavgord jedini ponuđač koji je dostavio bankarsku garanciju.

"Ovim će biti omogućeno izmirivanje potraživanja Ministarstva finansija (11 miliona KM), Poreske uprave (12 miliona KM), Fonda PIO (6 miliona KM), Fonda zdravstvenog osiguranja (5,8 miliona KM), Voda Srpske (885.000 KM), te Elektro- Bijeljine (5,7 miliona KM)", navode u Vladi RS.

Dodaju da će time, između ostalog, u potpunosti biti izmirene sve obaveze FG Birač prema republičkim institucijama i preduzećima, uključujući i povezivanje penzionog staža za zaposlene u toj fabrici, za period dok nisu usplaćivani doprinosi.

"Prilikom donošenja odluke o prihvatanju ponude o otkupu potraživanja, Vlada Republike Srpske rukovodila se, između ostalog, i time što se ovim u cjelosti izmiruju sve obaveze Birča, dok je, s druge strane, prosjek naplate ovih potraživanja u stečajnim postupcima u Republici Srpskoj oko sedam odsto", naglašavaju u Vladi.

Pravni zastupnik "Pavgorda" Aleksandar Sajić rekao je da će "Pavgord" čim uplati novac stupiti na mjesto navedenih povjerilaca FG "Birač".

"Pavgord planira da svoja potraživanja pretvori u akcije i da upravlja Aluminom, nadam se da će ona postati još bolja i uspješnija, zapošljavati još više ljudi i ostvarivati još veću dobit", rekao je Sajić za portal Capital.

Sindikat metalske industrije i rudarstva RS zatražio je da se prodaja ovih potraživanja obustavi, kako bi svi ponuđači imali istu šansu.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Još su ostali Ljubija i EPRS ,ali će Dodo naći i za njih kupce

MONDO REPORTAŽE