• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Mirko Grbešić, vlasnik "Saponije", "Kandita" i "Koestlina"

Autor Nikola Todorović

Mirko Grbešić, uspešni biznismen u BiH i Hrvatskoj, preminuo je u 62. godini poslije teške bolesti.

 Preminuo Mirko Grbešić Izvor: YouTube/Kaylee Bug TV/printscreen/Mondo/Uroš Arsić

Biznismen Mirko Grbešić rođen je 11. avgusta 1960. godine u Širokom Brijegu, a preminuo je nakon teže bolesti ove nedjelje, prenose mediji u regionu. Bio je uspješni preduzetnik u BiH i Hrvatskoj, vlasnik kompanija Saponia i Kandit iz Osijeka i Koestlina iz Bjelovara. Grbešić je osnovao kompaniju Mepas d.o.o., a u Mostaru je otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini "Mepas Mall". 

On je 1998. godine kupio Saponiju iz Osijeka za 20 miliona njemačkih maraka. Nakon toga postao je vlasnik bjelovarskog Koestlina. Dao je šest miliona evra za Kandit iz Osijeka i uložio još novca da se brend vrati na police i među potrošače. Pored toga, obavezao se da će fabriku izmjestiti sa postojeće lokacije i izgraditi novu u osječkom prigradskom naselju Nemetin do 2014. godine. Ova investicija vrijedila je 20 miliona evra.

Možda će vas zanimati

Mepas je 2000. godine kupio preduzeće za proizvodnju i montažu metala Metalac iz Širokog Brijega. Grbešić je postao i vlasnik Maraske i Brodomerkura. U Mostaru je 2012. godine otvorio najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini koji se prostire na skoro 100.000 kvadratnih metara i nosi naziv "Mepas Mall".

"Centar je izgrađen tako da vizuelno, konceptualno i sadržajno prati sve aktuelne trendove kada su u pitanju centri ovog tipa u Evropi", rekao tada je Grbešić.

Njegovo poslovno carstvo karakteriše konstantan, ali ne prebrz rast. Nema primjedbi na poslovanje njegovih kompanija, kao ni na način sticanja vlasništva nad njima, ni u BiH ni u Hrvatskoj.

"Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, zakonita i transparentna, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve spekulacije"rekao je tada on.

Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 17 miliona evra što ga svrstava na 15. mjesto liste najbogatijih Hrvata, prenosi Večernji.hr.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Toliko o bogatstvu, ni sve silne pare koje je imao nisu mu pomogle

MONDO REPORTAŽE