• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom: Za zdravstvo i poljoprivredu u BiH 134,7 miliona evra

Autor Dragana Božić

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Kristoferom Šeldonom dva ugovora o zajmu ukupne vrijednosti 134,7 miliona evra.

 Srn2022-8-30_1142206_4.jpg Izvor: Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara BiH

Novac je namijenjen za poboljšanje zdravstvenog sistema i konkurentnost poljoprivrede u BiH.

Prvi ugovor o zajmu odnosi se na poboljšanje zdravstvenog sistema u BiH i nakon potpisivanja će putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj biti obezbijeđeno 67,3 miliona evra, od čega je za projekte u Republici Srpskoj namijenjeno 48.060.000 evra, a u Federaciji BiH /FBiH/ 19.240.000 evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Bevanda je naglasio da je cilj ovog projekta unapređenje zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj i FBiH, te da su uslovi zajma povoljni.

Drugi ugovor o zajmu odnosi se na finansiranje projekata klimatske otpornosti i konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za šta je obezbijeđeno 61,4 miliona evra, od čega će po 30.700.000 evra biti alocirano na Republiku Srpsku i FBiH.

Ugovorom je predviđeno da Republika Srpska i FBiH iz alociranih sredstava obezbijede finansiranje u identičnim iznosima od po 1.576.000 evra za namjene jačanja kapaciteta poljoprivrednog informacionog sistema u korist Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i agencija na nivou BiH koje se bave poljoprivrednim pitanjima.

Uslovi otplate su isti za oba kredita i podrazumijevaju rok otplate od 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda, uz otplatu glavnice kredita u jednakim polugodišnjim ratama.

Oba ugovora potpisana su korespondentno i dalji tok provođenja preuzeće nadležne entitetske institucije uz redovan monitoring Svjetske banke i asistenciju Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE