• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostatak kvalifikovane radne snage: Na gradilištima rade i penzioneri

Autor Dušan Volaš

Građevinski sektor u Istočnom Sarajevu, ali i cijeloj Republici Srpskoj već mjesecima se susreće sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage u svim fazama procesa izgradnje, što dovodi i do probijanja rokova koji dalje povlače dodatne probleme i štete preduzećima.

 Na gradilištima rade i penzioneri Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Istočno Sarajevo je mladi grad, i jedno od najvećih gradilišta u Srpskoj, te je, kako ga nazivaju "zlatna koka" koja privlači veliki broj investitora. Međutim, iz građevinskih preduzeća koja posluju u tom gradu ističu da je problem naći prave majstore sa čim se susreću i njihovi kooperanti zbog trenda odlaska radnika iz zemlje.

"Problem je i što nema kvalifikovanih radnika, ali i što veliki broj radno sposobnih odlaze da rade van naše zemlje, a vode se kao nezaposleni i na birou su", ističu iz jednog građevinskog preduzeća u Istočnom Sarajevu.

Možda će vas zanimati

Vlasnik ovog preduzeća dodaje da su zaposleni najčešće penzioneri, i da će problem postati još veći kada ti ljudi više ne budu radno sposobni, jer mlade ljude rad u građevinarstvu ne zanima.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, ističe da se problem nedostatka kadra zasada rješava prekvalifikacijom radnika, pišu "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, ubuduće treba očekivati manje kvalifikovanih radnika koji mogu adekvatno odgovoriti radnim zadacima u građevinarstvu, dok je, istovremeno, sve manje mladih koje ova vrsta posla zanima i koji bi mogli zamijeniti starije, iskusne radnike.

"S tim u vezi, Privredna komora RS osnovala je Edukativni centar koji obavlja poslove prekvalifikacije zanimanja i prilagođavanja radne snage potrebama tržišta rada. Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz stanje u narednom periodu popraviti, iako se u građevinarstvu stalno povećavaju zarade", rekao je Petrović.

On tvrdi da u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta nedostaju radnici kao što su rukovaoci građevinskim mašinama - kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, te monteri elektroenergetskih postrojenja.

On ističe da je u građevinarstvu vrlo težak i neizvjestan period i zbog stalnih poskupljenja građevinskog materijala, a problem predstavljaju i rokovi dopremanja.

Dovode radnike iz drugih zemalja

Već nekoliko godina prisutan je trend odlaska naših radnika u inostranstvo, pa su domaći poslodavci primorani da građevinske radnike traže u drugim zemljama. Zidari, tesari, armirači, betonirci su uglavnom iz inostranstava, i za njih poslodavci moraju pribaviti određena odobrenja i prijave boravka, što predstavlja dodatne troškove.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE