• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF pohvalio BiH: "Najbolji primjer kako prevazići period od krize do oporavka"

Autor Dragana Božić

Uvodnim obraćanjem izvršnih direktora Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Koena Dejvisa i Pola Hilbersa, u Sarajevu je počeo godišnji sastanak Konstituence - grupe zemalja članica ovih finansijskih institucija čiji je domaćin BiH.

 Srn2022-9-15_1024650_2.jpg Izvor: Srna/Ognjen Begović

Za BiH je konstatovano da je najbolji primjer kako prevazići period od krize do oporavka.

Sastanak je zvanično otvorio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Dejvis je rekao da je sastanak prilika da se u otvorenom dijalogu raspravlja kako proći period od krize do oporavka.

"Partnerstvo daje priliku da odgovorimo krizi koju proizvodi inflacija, kao i da odgovorimo na energetsku krizu", naglasio je Dejvis.

Hilbers je naveo da se u svijetu stalno javljaju nove krize i da ih treba prebroditi na efikasan i najbezbolniji način.

"Krize se javljaju kao posljedica inflacije, energetskih problema i globalnih klimatskih promjena, a kako preći od krize do oporavka najbolji primjer je domaćin ovog skupa BiH koja je sve to iskusila", naglasio je Hilbers.

Predstavnici Fiskalnog savjeta BiH i Međunarodnog monetarnog fonda danas su zajednički zaključili da su dva ključna izazova za naredni period kako obuzdati rastuću inflaciju i kako se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog savjeta su na sastanku u Sarajevu upoznali predstavnike MMF-a o politikama i mjerama koje su u ovoj godini sprovodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u sprovođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva, a poseban interes iskazali su za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanja, koje planiraju sprovoditi vlasti u BiH.

Oni su željeli da čuju od članova Fiskalnog savjeta kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju, te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini.

Sastanak Konstituence kojoj pripada BiH, sa Holandijom i Belgijom na čelu, trebalo je da bude održan u junu 2020. godine u BiH, ali je odgođen zbog pandemije virusa korona.

Osim predstavnika MMF-a i Svjetske banke, potvrđeno je učešće više od 10 guvernera centralnih banaka i devet ministara i zamjenika ministara finansija zemalja članica.

Ovo će biti prilika da učesnici razmijene mišljenja o politikama i programima MMF-a i Svjetske banke, kao i o drugim ključnim pitanjima za evropsku i svjetsku ekonomiju, poput trenutno aktuelnih pitanja inflacije i energetske bezbjednosti, tranzicije i saradnje, navodi se u saopštenju.

Osim toga, biće riječi o dostignućima 30 godina partnerstva BiH, MMF-a i Svjetske banke, a planirani su i brojni bilateralni susreti zvaničnika. 

(Mondo/Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ko je prevazišao krizu političari samo,kriza tek udara i tamo gde je najbolnije na sirotinju i bijedu a takvih je pola Bosne

MONDO REPORTAŽE