• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kršili ograničenja marži: Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa više od 1,8 miliona KM

Autor Dušan Volaš

Zbog kršenja uredbe o ograničenju marži na naftne derivate i drugih propusta, naftaši u Republici Srpskoj su, od marta pa do sada, kažnjeni sa više od 1,8 miliona KM.

 Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa više od 1,8 miliona KM Izvor: Envato

Nadležna tržišna inspekcija je od početka marta ove godine pa sve do 20. septembra sprovodila vandredne kontrole na benzinskim pumpnim stanicama.

U navedenom periodu, obavljeno je 212 kontrola na BPS. Od ukupnog broja, u 134 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 268 prekršajnih naloga, čija vrijednost iznosi 1.847.400KM.

Možda će vas zanimati

"U svim kontrolisanim subjektima, pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom fiormiranja cijena, inspektori su kontrolisali i ostale parametre, kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo", kažu u Inspektoratu RS i podsjećaju da nabavna cijena na koju se obračunava marža, obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično, piše Srpskainfo.

U Inspektoratu RS ranije su rekli da većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, traži sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

Kad je riječ o kršenju pomenute uredbe o maržama, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM, nego što su smjeli.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

..

Sta narod od toga ima što su naftaši kažnjeni ?Zar potrošači nisu više i gore kaznjeni ?Država i naftaši opet su zaradili,narod po običaju plaća tuđe greške i nikom ništa.

Zole

Ne bi kršili da im se ne isplati,zaradili su 10x više

MONDO REPORTAŽE