• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rastu plate, ali rastu i cijene: Prosječna plata u avgustu u RS 1.166 KM, inflacija ponovo rekordnih 15,6 odsto

Autor Brankica Spasenić

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu 2022. godine iznosila je 1.166 КM, a iako je rasla u svim područjima, realno je manja u odnosu na isti mejsec lani zbog ponovo rekordne godišnje inflacije.

 Inflacija Izvor: Shutterstock

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, ovogodišnja prosječna avgustovska plata je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 13,8 odsto, ali je realno manja za 1,6 odsto. Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.762 КM.

“U avgustu 2022. godine, u odnosu na avgust 2021., u svih 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate”, saopšteno je.

Istovremeno, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, u avgustu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,4 odsto, dok su u odnosu na avgust 2021. godine u prosjeku više za 15,6 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku, i to kod odjeće i obuće usljed sezonskih sniženja.

Najveći godišnji rast cijena u avgustu 2022. godine, zabilježen je u odjeljku prevoz 28,2 odsto, zbog viših cijena u grupi vazdušni prevoz putnika od 57 odsto, kao i u grupi goriva i maziva za lična vozila od 41,1 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 25,9 odsto, usljed viših cijena u grupama ulja i masnoće od 61 odsto i mlijeko i mliječni proizvodi od 31,9 odsto, potom u odjeljku stanovanje 11,8 odsto, u grupama tečna goriva od 56,5 odsto, plin od 54,1 odsto,usluge frizerskih salona oko 13 odsto, stomatološke usluge 3,6 odsto…

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE