• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječne plate u BiH veće za 13 odsto, u pojedinim sektorima su oko 700 KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u BiH za jul 2022. godine iznosila je 1.134 KM. Podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju na nominalan rast za 8,8 posto u odnosu na decembar 2021. godine.

 Prosječne plate u BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Najviše prosječne plate za jul su u sektoru finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1.702 KM). Najniže plate su u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) 729 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za jul 2022. godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine nominalno je viša za 13,1 posto.

Najveći godišnji rast zabilježio je sektor administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti od 30,4 posto. Prosječna neto plata za jul 2022. godine, u ovom sektoru, iznosila je 930 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u BiH za jul 2022. godine iznosila je 1.739 KM, što pokazuje nominalan rast za 8,4 posto u odnosu na decembar 2021. godine.

Prosječna mjesečna bruto plata za jul 2022. godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine nominalno je viša za 12,5 posto.

Bosna i Hercegovina (BiH) je u vrhu po nominalnom rastu neto plata među zemljama regije, u ovoj godini objavio je Blumberg ranije. Međutim, prema realnim pokazateljima, inflacija, odnosno rast potrošačkih cijena "pojeo" je rast plata.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE