• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Realnom sektoru "ostavljeno" 800 miliona KM

Autor Dragana Božić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je za četiri godine, ne računajući cijenu struje, realnom sektoru u Srpskoj na ime benefita "ostavljeno" 850 miliona KM, što, kako je naveo, mogu da potvrde i sami predstavnici privrede.

 Srn2022-8-31_1859768_1.jpg Izvor: Srna

"Od toga se 450 miliona KM `prelilo` na povećanje ličnih primanja. Bila ova Vlada ili neka druga, svake godine će realnom sektoru na godišnjem nivou biti `ostavljeno` oko 330 miliona KM", rekao je Višković večeras za RTRS.

On je istakao da je razvoj privrede Srpske veoma važan, te naglasio da je Vlada na čijem je čelu imala više nego korektnu saradnju sa poslovnom zajednicom i sindikatima.

"Sa svima smo držali dijalog i što se pokazalo, došli do najboljih rješenja. Danas u Srpskoj imamo najveći broj zaposlenih otkada se to mjeri, prosječna plata u avgustu iznosila je 1.166 KM, i gotovo dvije godine veća je nego u Federaciji BiH /BiH/", naveo je Višković.

On je naglasio da je najniža plata u Srpskoj 650 KM, što je dvostruko više nego u FBiH, pa i kada se na to doda topli obrok dođe se do cifre od oko 800 KM, te dodao da taj iznos treba da bude i veći.

"Po tome smo u prednosti u regionu u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, pa čak i na Srbiju", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u osam mjeseci ove godine Srpska bilježi rast izvoza za 32 do 33 odsto, i uvoza 31 odsto, što je veoma važno.

Višković je napomenuo da nikada ništa nije obećano što se nije moglo ispoštovati i što republički budžet nije mogao ispratiti.

On je izrazio očekivanje da će tako funkcionisati i svaka naredna vlada i da će voditi računa o najranjivijim kategorijama društva, ujedno negirajući tvrdnje da su se socijalna davanja, kao na primjer za porodice sa četvoro i više djece, bila odobrena u svrhu izbora.

"Sigurno da nije bilo ove inflacije, poremećaja i udara na kućne budžete, mi to ne bi ni sada radili", rekao je Višković.

On je dodao da Vlada na čijem je čelu nije socijalna, nego je odgovorna u upravljanju resursima Republike Srpske i prema građanima, sa kojima dijeli dobrobiti.

Višković je ukazao da bi "Elektroprivreda Republike Srpske" imala desetine puta veću dobit kada bi struju prodavala po tržišnim vrijednostima, koju sada građani bez obzira na socijalni status plaćaju 22 evra po megavat-času.

On je naveo da privreda ima cijenu struje u zavisnosti od dužine ugovora od 39,5 do 50 evra po megavat-času, naglasivši da je u FBiH veća cijena i za domaćinstva i za privredu, a još veća u okruženju.

"To je to kako se mi domaćinski odnosimo sa resursom kojim upravljamo", istakao je Višković.

On je naveo da je koeficijent za raspodjelu indirektnih poreza u ovom momentu za Republiku Srpsku 34,97 odsto, a da je u momentu kada je došao na čelo Vlade Srpske bio 32,17 odsto.

Višković je rekao da nije od onih ljudi koji će se povući kada je teško, jer to smatra izdajom, te istakao da je tokom četiri godine mandata sačuvano jedinstvo u Vladi Srpske i timski duh, što je urodilo plodom.

"U svakoj odluci sam učestvovao lično, ministar nikada nije bio `sam`, uvijek sam gradio taj timski duh", naveo je Višković.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE