• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori "češljali" markete i benzinske pumpe: Za 44 prekršaja u Srpskoj inkasirali 206.800 KM

Autor Dušan Volaš

Tržišna inspekcija Republike Srpske realizovala je u septembru i oktobru 35 kontrola trgovinskih objekata, te benzinskih stanica, a inspektori su na osnovu utvrđenih prekršaja izdali 44 prekršajna naloga u vrijednosti 206.800 KM, rečeno je Srni u Inspektoratu RS.

 Inspektori "češljali" markete i benzinske pumpe: Za 44 prekršaja u Srpskoj inkasirali 206.800 KM Izvor: Shutterstock

U Inspektoratu navode da je od ukupnog broja kontrola 13 bilo uredno, dok su u 22 slučaja utvrđene nepravilnosti, iz čega je vidljivo da se još ne poštuje u velikoj mjeri Uredba o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena.

Dodaje se da su inspektori kontrolisali i ostale parametre kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo.

U ovom periodu izvršeno je 30 kontrola u većim i manjim marketima, od čega je 21 kontrola bila neuredna.

"Za prekoračenje marže na osnovne životne namirnice izdata su 22 prekršajna naloga u vrijednosti 156.000 KM. Što se tiče drugih prekršaja u marketima, 22 prekršajna naloga u vrijednosti 11.700 KM izdato je po osnovu nekog drugog prekršaja, a najčešće su to bile deklaracije, nepridržavanje cijena, neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i drugo", navode u Inspektoratu.

Tokom inspekcijskog nadzora u većim i manjim marketima utvrđene su i nepravilnosti u vezi sa obmanom potrošača - tokom nekih akcija ili da su ograničavani u kupovini proizvoda, pa je izdato šest prekršajnih naloga u vrijednosti 6.700 KM.

U Inspektoratu napominju da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturisanu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke - carinjenja, transporta, skladištenja, špediterskih usluga i slično.

"Važno je naglasiti da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturisanu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su definisani ovom uredbom /kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja/", ističu u Inspektoratu Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE