• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Eko toplane" u Banjaluci: Grijanje od 1. januara pod znakom pitanja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja, naveli su iz Eko toplane.

 Eko Toplane grijanje u Banjaluci pod znakom pitanja Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Kao razloge naveli su povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije i kompletnog poslovanja.

Osim navedenih poskupljenja, tvrde u "Eko toplanama", uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama utvrđenim u februaru 2018. godine, "Eko toplane" Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

"Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131%", navedeno je u saopštenju "Eko toplana", koje je dostavljeno RTRS-u.

Preduzeće navodi da je u martu 2022. godine upućen zahtjev Gradu Banjaluka za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

"Nakon što smo dobili negativan odgovor i nastavili da poslujemo u otežanim okolnostima, sada smo došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje", navode iz "Eko toplane".

Grad je tada "Eko toplanama" odobrio subvenciju od dva miliona KM (tvrde da je do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM), od kojih je za sada isplaćen jedan milion. 

"Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja cijena svih troškova, a Eko toplane su do sada uspjevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine, samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana", navodi se u saopštenju.

S obzirom na navedenu situaciju, "Eko toplane" su ponovo uputile zahtjev regulatoru, Gradu Banjaluka, za korigovanje cijena, koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova, trebalo da budu uvećane za 59 odsto. Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev "Eko toplana", u ovom preduzeću navode da očekuju ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje "Eko toplana".

Poskupljenje ili subvenicija

"Grad Banjaluka određuje cijenu komunalne usluge grijanja, za daljinsko grijanje, koje je povjereno Eko toplani. Cijena je posljednji put utvrđena 2018. godine kada je 'Eko-toplana' počela sa pružanjem ove usluge. U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima davalac usluge ima pravo da koriguje cijenu kada troškovi porastu. Ukoliko Grad ne odobri povećanje cijena onda je dužan dati subvenciju", pojasnio je gradski menadžer Bojan Kresojević ranije za Mondo odluku da Grad subvencioniše "Toplanu".

Oko 19.000 domaćinstava u Banjaluci obuhvaćeno je ovim sistemom grijanja.

(Mondo)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE