• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred sezonu grijanja u Banjaluci: Za dio domaćinstava cijena je ista, ostali prepušteni tržištu i "borbi" za struju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Za malo više od mjesec dana u Banjaluci će početi sezona grijanja koja će, po onome što sada vidimo i znamo, donijeti brojne neizvjesnosti.

 Kresojević o subvencijama za grijanje u Banjaluci Izvor: AstroStar/Shutterstock.com

"Eko-toplana" koja upravlja gradskim sistemom za daljinsko grijanje požalila se da nema dovoljno sirovine za kotlove. Istovremeno, poskupilo je grijanje u zgradama kojima energiju dostavljaju privatne kompanije.

Mnogi su odlučili da pređu na struju, a upravo zbog toga iz Elektrokrajine je stiglo upozorenje da infrastruktura to neće moći izdržati.

Domaćinstva koja žive u privatnim objektima u žurbi su tokom ljeta nabavljala pelet, koji se plaćao "suvim zlatom" - od 550 do 650 KM po toni.

Cijena grijanja će ostati ista samo za domaćinstva kojima toplotu dostavlja "Eko-toplana". Skupština grada Banjaluka u julu je odlučila da odobri subvenciju od dva miliona KM kako ne bi došlo do poskupljenja grijanja, nakon žalbi iz "Eko-toplane" zbog poskupljenja energenata i struje.

"Grad Banjaluka određuje cijenu komunalne usluge grijanja, za daljinsko grijanje, koje je povjereno Eko toplani. Cijena je posljednji put utvrđena 2018. godine kada je 'Eko-toplana' počela sa pružanjem ove usluge. U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima davalac usluge ima pravo da koriguje cijenu kada troškovi porastu. Ukoliko Grad ne odobri povećanje cijena onda je dužan dati subvenciju", pojasnio je gradski menadžer Bojan Kresojević odluku da Grad subvencioniše "Toplanu".

Kresojević kaže da je ovo preduzeće u datim okolnostima (opšte poskupljenje energenata) ostvarilo pravo na povećanje cijene od 30 odsto, a da bi za pokrivanje ovog poskupljenja bilo potrebno izdvojiti šest miliona maraka subvencije.

"Međutim, uvažavajući izazove koje imamo u budžetu i druge stavke, mi smo postigli dogovor sa ovim preduzećem da one iznose dva miliona maraka. To nisu subvencije po domaćinstvu već samo za nadoknađivanje rasta troškova u minimalnoj mjeri da bi preduzeće i dalje moglo poslovati pozitivno. Inače je 19.000 domaćinstava obuhvaćeno ovim sistemom", pojasnio je Kresojević za Mondo.

Mimo tih 19 hiljada stanova koji će zahvaljujući subvrncijama Grada plaćati istu cijenu kao prošle zime, oni koji se griju na kotlove u privatnom vlasništvu ili sopstvene, a troše drvo ili pelet, prepušteni su "zakonima tržišta".

Oni bi se za pomoć trebali obratiti Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovara Kresojević, na naše pitanje da li je Grad razmatrao da nađe način da eventualno pomogne i drugim građanim tokom sezone grijanja.

"Oni treba da interveniše na tržištu. 'Šume RS' su najveće preduzeće po broju zaposlenih, imaju 5.700 radnika. Mi imamo prirodne resurse koje izvozimo u Federaciju i čak u inostranstvo. Postoji ta neka regulativa, ali nedovoljno efikasna. 'Šume RS' trebaju za svako domaćinstvo u Srpskoj, ne samo za Banjaluku, da obezbijede garantovanu količinu (energenta) po starim cijenama i na taj način će biti riješen problem", stav je Bojana Kresojevića.

Tvrdi da "Šume RS" selektivno dodjeljuju ugovore nakupcima i oni proizvoljno dodjeljuju cijene i izvoze drvo, dok ostali na domaćem tržištu nemaju ogrjev po normalnim cijenama.

"Definitivno, na to tržište može da utiče samo Vlada Republike Srpske", zaključuje.

(Mondo)

Više o ovoj temi:

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Strašno

Banja Luka hoće grijanje

I do sada je eko toplana krala na grijanju. Grijanje eko toplane je katastrofa. Kad se zališ ili ti neodgovore ili se prave ludi i kažu da je sve u redu. Nevjerovatan bezobrazluk.

MONDO REPORTAŽE