• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomosti predlažu "fiksiranje": Nastavlja li se rast kamata na stambene kredite?

Autor Dušan Volaš

Kamatne stope na stambene kredite u BiH u prosjeku se kreću oko 3,5 odsto i više su nego u zemljama evrozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

 Ekonomosti predlažu "fiksiranje": Nastavlja li se rast kamata na stambene kredite? Izvor: Getty Images, Ca-ssis/iStockphoto

Evropska centralna banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljani nivo od oko dva odsto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da "fiksiraju" svoje kredite.

Na kraju decembra 2022. ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 mlrd KM ili 22,9% od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH, iz koje nisu htjeli prognozirati hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u decembru 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope 3,69 odsto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,32 odsto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 odsto.

"Ako uporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama evrozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višem nivou nego u evrozoni", ističu iz Centralne banke BiH.

Iz Centralne banke BiH takođe su se osvrnuli i na inflaciju, kazavši kako se očekuje njeno usporavanje.

"Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizovali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 odsto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine", rekli su na kraju iz spomenute banke.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE