• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indija i Rusija trguju naftom zaobilazeći dolar

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Većina naftnih ugovora Indije i Rusije se obavlja u drugim valutama, što narušava decenijama staru dominaciju američkog dolara u međunarodnoj trgovini naftom.

 Naftno postrojenje Izvor: Shutterstock

Prevlast dolara je i ranije povremeno dovođena u pitanje, ali dominacija američke valute je nastavljena u svim krizama i poremećajima.

Međutim, rastuća indijska trgovina naftom nakon početka ukrajinske krize, pruža najjači dokaz do sada o prelasku na druge valute, a postoje naznake da bi ovakva trgovina mogla biti trajna, objavio je MSN.

Indija je treća u svijetu po uvozu nafte, a Rusija je postala njen vodeći snabdjevač nakon što je Evropa izbjegavala uvoz nafte iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu koja je počela u februaru prošle godine.

Nakon što je koalicija koja se protivila ratu uvela ograničenje cijene nafte Rusiji 5. decembra, indijski kupci su platili većinu ruske nafte u valutama koje nisu u dolarima, uključujući dirham Ujedinjenih Arapskih Emirata i rusku rublju, rekli su bankarski izvori.

Povezano

Ukupna vrijednost transakcija u posljednja tri mjeseca iznosi nekoliko stotina miliona dolara, dodaju izvori.

Grupa sedam (G7), Evropska unija i Australija, složile su se krajem prošle godine o limitu cijena kako bi se zapadnim uslugama i transportu zabranila trgovina ruskom naftom osim ako se ne proda po nametnuto niskoj cijeni, a sve sa objašnjenjem da se Moskva liši sredstava za rat.

Neki trgovci sa sjedištem u Dubaiju i ruske energetske kompanije Gasprom i Rosnjeft traže "ne-dolarska" plaćanja za određene razrede ruske nafte koja je posljednjih nedjelja prodavana iznad granične cijene od 60 dolara po barelu, rekla su tri izvora direktno upućena u trgovinu.

Ova prodaja predstavlja mali udio u ukupnoj prodaji nafte iz Rusije u Indiju i čini se da ne krši sankcije, za koje su američki zvaničnici i analitičari predvidjeli da bi ih mogle zaobići nezapadne usluge, kao što su sektori isporuke/transporta i osiguranja iz Rusije.

Tri indijske banke podržale su neke od transakcija, pošto Moskva nastoji da dedolarizuje svoju ekonomiju i trgovinu kako bi izbjegla sankcije, rekli su za Rojters izvori, kao i bivši ruski i američki ekonomski zvaničnici.

Ali nastavak plaćanja ruske nafte u dirhamima mogao bi da postane teži nakon što su SAD i Britanija prošlog mjeseca dodale rusku banku MTS sa sjedištem u Abu Dabiju na listi sankcija ruskim finansijskim institucijama.

Izvor: Harshit Srivastava S3/Shutterstock

MTS je omogućila neka plaćanja za indijsku naftu koja nisu u dolarima. Ni MTS ni Ministarstvo finansija SAD nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtjev za komentar.

Indijski izvor iz jedne rafinerije rekao je da se većina ruskih banaka suočila sa sankcijama od rata, ali su indijski kupci i ruski dobavljači odlučni da nastave da trguju ruskom naftom.

"Ruski dobavljači će pronaći neke druge banke za primanje plaćanja", rekao je izvor Rojtersu.

"U svakom slučaju, vlada od nas ne traži da prestanemo da kupujemo rusku naftu, tako da se nadamo da će se naći alternativni mehanizam plaćanja u slučaju blokade postojećeg sistema".

Plaćanje nafte u dolarima je bilo skoro univerzalna praksa decenijama. Poređenja radi, sadašnji udio valute u ukupnim međunarodnim plaćanjima je mnogo manji i iznosi 40%, prema januarskim podacima iz platnog sistema SWIFT.

Danijel An, bivši glavni ekonomista u američkom Stejt departmentu, a sada globalni saradnik u Međunarodnom centru "Vudro Vilson", kaže da je snaga dolara neuporediva (sa ostalima), ali da bi sankcije mogle da potkopaju finansijske sisteme Zapada dok ne uspiju da ostvare svoj cilj.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE