• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firma iz Banjaluke gradiće solarne elektrane kod Nevesinja, vrijednost investicije 800 MILIONA KM!

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ukupna vrijednost inesticije sedam velikih solarnih elektrana na području opštine Nevesinje u periodu trajanja koncesije iznosi oko 800 miliona KM, rečeno je u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske.

 Solarna elektrana Izvor: Shutterstock

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor kompanije "Etmaks" Siniša Maksimović potpisali su danas u Banjaluci ugovore o dodjeli koncesija za izgradnju i korištenje sedam velikih solarnih elektrana na području opštine Nevesinje.

Procijenjena instalisana snaga ovih elektrana pojedinačno je od 50 do 200 megavata.

Koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora danas u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM, naveli su iz resornog ministarstva uz pojašnjenje da ukupna vrijednost investicije u periodu trajanja koncesije iznosi 800 miliona KM, prenosi Srna. Koncesija je dodeljena na period od 50 godina

Ukupna instalisana snaga svih sedam solarnih elektrana je oko 500 megavata.

"Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje", naveli su u ministarstvu.

Koncesije dodijeljene za solarne elektrane "Nevesinje jedan", "Nevesinje dva", "Nevesinje tri", "Nevesinje četiri", "Nevesinje pet", "Nevesinje šest" i "Nevesinje sedam" su dodijeljene na period od 50 godina.

Na sajtu firme navodi se da je "Etmaks" (Etmax d.o.o.) elektrotehničko preduzeće osnovano u Banjaluci 2012. godine sa ciljem da implementuje i promoviše savremene sisteme proizvodnje električne energije.

"Glavni fokus našeg preduzeća je razvoj i implementacija sistema za proizvodnju električne energije iz neograničene energije sunca. Iz svog asortimana usluga prvenstveno bismo istakli projektovanje, razvoj i izgradnju fotonaponskih elektrana, hibridnih sistema za napajanje sa ciljem racionalizacije troškova, kao i potpuno autonomnih sistema napajanja u nepristupačnim područijima gdje je pristup javnoj mreži otežan ili potpuno onemogućen. Uz to, radimo na projektovanju i razvoju sistema daljinski upravljane ulične rasvjete, koristeći radiofrekventnu i LED tehnologiju, a sa ciljem potpuno nezavisnog upravljanja o lokalnim distributivnim mrežama", navode u "Etmaksu".

Firma je generalni zastupnik austrijske kompanije "Fronius" koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih ćelija i punjenja baterija, i njihovi ovlašteni prodajni i servisni partner, te ovlašteni distributer kompanije "Kju-sel" (Qcell -Hanwha Group), velikog prozvođača fotonaponskih modula.

Izgradili su nekoliko solarnih postrojenje u RS i BiH.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE