• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijelovi RS su već danima bez struje! Mrežarina skuplja, ali "nedovoljna za održavanje"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Pojedina mjesta u RS od nedjelje su bez struje zbog kvarova na mreži izazvanih snijegom koji je pao u nedjelju. U Elektrokrajini kažu da ulažu maksimalan trud, ali da sredstva sa kojima raspolažu nisu dovoljna za poboljšanje kvaliteta mreža.

 Stanje mreže Elektrokrajine i mrežarina u RS Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Snijeg je najviše problema napravio na zapadu RS, u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Krupi na Uni i okolnim krajevima.

Portparol Elektrokrajine Predrag Klincov rekao je da sve raspoložive monterske ekipe već treći dan neprestano rade na sanaciji kvarova, u teškim uslovima i često na nepristupačnom terenu.

Stanovništvo mjesta u kojima su ovih dana učestali nestanci struje žale se zbog situacije u kojoj je zbog padavina koje su daleko od katastrofalnih, ugroženo snabdijevanje stanovništva i privrede neophodnom električnom energijom.

U Elektrokrajini za Mondo kažu da je stanje mreže takvo da je otprilike 50 posto objekata starije od 30 godina i da su velike investicije neophodne kako bi se mreža dovela u stanje koje apsolutno prihvatljivo.  

Čavić: 300 KM mjesečno po kilometru za održavanje

Direktor Elektrokrajine Dragan Čavić kaže da su prihodi koje Elektrokrajina ima iz mrežarine nedovoljni da pokriju zahtjeve višegodišnjeg nedostatka ulaganja u elektro-mrežu i da nemaju dovoljno sredstava da bi mogli sami da isfinansiraju kompletnu rekonstrukciju mreže, za šta su potrebne stotine miliona KM.

Popravke i investicije

Čavić kaže da je Elektrokrajina u posljednje dvije godine investirala ukupno 56,3 miliona KM u mrežu i objekte i to u 777 kilometara niskonapnoske i srednjenaponske mreže i 241 trafo-stanicu.

"Poslije provedenog tarifnog postupka, iz sadašnjih prihoda sa povećanom mrežarinom mi otprilike imamo nešto manje od 300 KM mjesečno po kilometru za investicije i održavanje kompletne elektro-mreže. Pri tome da ne govorim o broju trafostanica i drugih objekata", kaže Čavić.

Tvrdi da su u cilju smanjenja rashoda i usmjeravanja što većeg dijela prihoda u investicije u mrežu, drastično rezali sve troškove i smanjili broj radnika za oko 33 posto. Podsjeća da je elektro-mreža javni interes i među najbitnijim infrastrukturama, ali je isključivo na teretu investiranja kojima raspolaže operator distributivnog sistema (Elektokrajina).

Podsjećamo, od ove godine u Republici Srpskoj su na snazi nove tarife za obračun potrošnje električne energije koju proizvodi Elektroprivreda RS, a mrežarina je najviše poskupila za potrošaće u privredi - 35 odsto. Odluku u novim cijenama mrežarine RERS je donijela na zahtjev distributivnih preduzeća koji su od 2021. godine postali operatori distributivnih sistema.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Samo napred, u Evropu sa drvenim banderama

milos

Silni kriminal i krađa dolaze na naplatu...

СА

Ма који више изговори, шта ради тужилаштво и полиција, министарство, када ће неко бити приведен, позван на одговорност? А народ треба да се удружи и тужи електро због причињене штете, колико ће људима само хране пропасти, о осталом да се и не говори.

8. Xy

@СА Na žalost ovaj narod može da trpi, nema razvijenu svijest da se izbori za bolje. Nikakve reakcije gradjana nije bilo nakon poskupljenja struje i mrežarine. U razvijenom svijetu stalno neke demonstracije, gradjani izražavaju nezadovoljstvo. A mi, kao nepismena gomila trpimo i trpimo samovolju vlasti i institucija. Natjerali narod da zbog nestašice peleta predju na struju, pa udarili cijenu domacinstvima kao da su firme. I još poskupili mrežarinu. Trpi narod, da ne kažem šta o njemu mislim, samo ne znam do kada.

MONDO REPORTAŽE