• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plenković u Mostaru: Trgovinska razmjena Hrvatske i BiH dostigla četiri milijarde evra

Autor Dragana Božić

Trgovinska razmjena Hrvatske i BiH u protekloj godini iznosila je četiri milijarde evra, što je povećanje za 50 odsto u odnosu na ranije godine, izjavio je u Mostaru hrvatski premijer Andrej Plenković.

 Srn2023-5-2_1232843_1.jpg Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Plenković je, na otvaranju Međunarodnog sajama privrede, naglasio da prvi podaci govore da je razmjena Hrvatske i BiH u ovoj godini već uvećana za dodatnih 10 odsto u odnosu na lani, što znači da će ekonomska naslonjenost jedne zemlje na drugu biti sve veća.

"Želimo da se naši odnosi razvijaju u partnerstvu. Želimo da hrvatske kompanije nastave kvalitetno poslovati na tržištu BiH, a isto tako i da kompanije iz BiH što kvalitetnije posluju u Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je do sada u BiH investirala 1,3 milijarde evra, te najavio da će to biti nastavljeno i ubuduće.

Govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, Plenković je naveo da Hrvatska želi da investira u "Južnu interkonekciju" preko koje će BiH dobiti gas, što je dugoročno gledano od strateškog značaja.

"Zato mi je drago da ćemo 20. juna imati u Zagrebu zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Savjeta ministara, na čijem dnevnom redu će biti brojen tečke u svim resorima. Nastojaćemo da damo politički puls daljem unapređenju saradnje", naglasio je Plenković.

Plenković je rekao da mu je drago da se ovogodiši sajam održava u periodu kada je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU, što je, kako je naveo, veliki korak naprijed.

"Bićemo, kao i do sada, najangožavaniji advokat BiH na putu ka EU i želimo da to partnerstvo ima svoj odraz i na unapređenje privrednih odnosa", naglasio je Plenković.

On je istakao i da formiranju Vlade Federacije BiH /FBiH/ daje jasan signal privredi i svim građanima BiH da je pred zemljom period snažnijeg razvoja.

Plenković je rekao da mu je drago što će od sutra biti ponovio uspostavljena avio- linija Zagreb-Mostar, koja je bila prekinuta tokom perioda pandemije virusa korona.

On je ukazao i da je Hrvatska kroz dugogodišnju politiku podrške BiH dala i određene finasijske podsticaje i Hrvatima u ovoj zemlji, podsjećajući da je hrvatska Vlada prošle sedmice dodijelila 10 miliona evra za Univerzitetsku Bolnicu u Mostaru.

Međunarodni sajam privrede na kojem se predstavlja gotovo 800 izlagača iz 30 zemalja otvoren je danas u Mostaru u prisustvu zvaničnika zemalja regiona.

Sajam traje do subote, 6. maja, a zemlja partner je Izrael.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE