• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ide li Aerodrom Banjaluka pod koncesiju? Višković potvrdio da se o tome razgovara sa francuskom kompanijom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da postoji ideja da se Aerodrom Banjaluka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

 Kompanija Vansi Aerodrom Banjaluka koncesija Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Višković je danas u Banjaluci, sa predstavnicima kompanije "Vansi" (VINCI Airports) na čelu sa direktorom za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuelom Menantom, razgovarao o mogućoj saradnji kroz javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srpske i kompanije „Vansi“, a po pitanju koncesionog ugovora za razvoj aerodroma u Banjaluci.

"Predstavnici ove kompanije izrazili su spremnost za saradnju sa Vladom Republike Srpske, i aerodromom Banjaluka. Višković je upoznao predstavnike ove kompanije sa organizacionom strukturom, kao i mogućnostima i potencijalima Aerodroma Republike Srpske. Nakon današnjeg sastanka izražena je spremnost za saradnju u narednom periodu", saopšteno je iz Vlade RS.

Direktor Emanuel Menanto predstavio je način na koji "Vansi" ulaže u aerodrome Republike Srbije i druge nad kojima ima koncesiju, kao i način poslovanja kompanije.

Francuski "Vansi" je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U martu 2018. godini preuzeli su Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma. Prema ovom modelu kompanija se obavezala na investiciju od 700 miliona evra, od kojih je 300 miliona već realizovano.

Aerodrom Nikola Tesla
Izvor: Shutterstock

Pored koncesija koje se odnose na aerodrome "Vansi" se bavi građevinarstvom, transportom, kao vazdušnim, željezničkim i drumskom saobraćajem.

Do sada nije bilo riječi o tome da bi jedini aerodrom u Republici Srpskoj, koji godinama posluje sa gubitkom, mogao biti ponuđen u zakup pod sličnim uslovima. Aerodrom Banjaluka ove godine je zabilježio rekordan broj putnika, oko 145.000, a ekspanzija traje od kada su niskobudžetni avio-prevoznici "Rajaner" i "Vizer" uspostavili aviolinije iz Banjaluke za nekoliko evropskih gradova. Osim toga, postoje sezonski letovi za Crnu Goru, Grčku, Tunis i Egipat i dva redovna sedmična leta "Er Srbije" za Beograd.

Sastanku su prisustvovali ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, vršilac dužnosti direktora "Aerodroma RS" (Aerodrom Banjaluka)  Natalija Trivić, generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Beograd Fransoa Beriso i glavni komercijalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Miodrag Mirković.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kmkok

Moraćete onda uhljebiti "dr"Trivićku negdje drugo...

Zole

Izgleda da će sve u RS ići pod koncesiju

MONDO REPORTAŽE