• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojčinović: Situacija u voćnjacima nikad nije bila teža

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je danas da je, zbog loših vremenskih uslova, stanje u voćarstvu veoma loše, te da je nepohodna podrška resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

 Jabuke Izvor: Shutterstock

"Očekujemo snažnu podršku i u finansijskom smislu, ali i u organizaciji otkupa loše robe, kako bi se ona preradila", rekao je Dojčinović novinarima prilikom posjete ministra poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića voćarima u Trebovljanima i Jelićima kod Gradiške.

Dojčinović je naveo da situacija u voćnjacima nikada nije bila teža, čemu su doprinijeli loši proljećni i ljetni uslovi, velika količina padavina, niska temperatura, zbog čega je izgubljen rod kruške, jabuke, trešnje, višnje i šljive.

"Očekujemo hitnu intervenciju Ministarstva. Apelujemo na ministra da nam pomognu i da nam daju vjetar u leđa", naveo je Dojčinović, te apelovao na Ministarstvo da prilikom izade pravilnika za sljedeću godinu usmjere 70 odsto podsticaja za protivgradne mreže.

On je istakao da Upravni odbori udruženja predlaže da se traži najmanje 2.000 KM po hektaru od resornog ministarstva i Vlade Srpske kao pomoć uzgajivačima da ostanu u voćarstvu i da mladi ostanu na selu.

Dojčinović je naveo da voćari imaju problema u zasadima, od padavina su uništene njive, te da je mehanizacija stara, dok je hemija jako poskupjela.

Voćar iz Trebovljana Nikola Vukota naveo je da je imao sedam hektara zasada jabuke, kruške, trešnje i šljive.

On je rekao da je prinos kruške ove godine najviše podbacio - oko 60 odsto u odnosu na prethodne godine, prinos jabuke i šljive zavisi od sorte, dok je rana trešnja najviše štete pretrpjela.

"Kada je riječ o prodaji trešnje najveći gubitnici su proizvođači i krajnji kupci", naveo je Vukota, te dodao da bi bilo dobro da prodaja jabuka ide sa dva, tri punkta, a ne da svi budu individualni prodavci.

(MONDO/SRNA)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE