• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog afričke kuge uništeno više od 1.200 svinja

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj je prisustvo afričke kuge svinja potvrđeno na ukupno 42 imanja, nakon što je ovaj virus potvrđen na još četiri lokacije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske. Eutanizorano više od 1.200 životinja.

 Svinje i veterinar Izvor: Shutterstock

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Donja Čađavica, Gornji Magnojević, Gornji Dragaljevac, Donji Dragaljevac i Srednji Dragaljevac, i nije proširena na druge opštine.

Prema do danas dostavljenom izvještaju od lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu je izvršeno neškodljivo uklanjanje 1.232 svinje sa 29 zaraženih imanja.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske nastaviće da redovno prati situaciju na terenu i preduzima sve neophodne mjere i korake s ciljem suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti, a u narednom periodu akcenat će biti na pojačanoj kontroli prometa svinja.

Iz resornog ministarstva, radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apeluju da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih, da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru.

Strogo je zabranjeno premještanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE