• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreski prihodi Republike Srpske povećani za 16 odsto

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je ova uprava u prvoj polovini godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila 1,792 milijarde KM, što je za 252 miliona KM ili 16 odsto više nego u istom periodu lani.

 Poreski prihodi Republike Srpske povećani za 16 odsto Izvor: PURS

Maričić je naveo da su doprinosi u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,085 milijardi KM, što je za 151,2 miliona KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO, Zavod za zapošljavanje i Fond dječije zaštite veća za po 17 procenata, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto.

Direktni porezi su u prvoj polovini ove godine naplaćeni u iznosu od 444,9 miliona KM, što je za oko 75,4 miliona KM ili 20 odsto više nego u prvih šest mjeseci lani.

"Najveću naplatu kod direktnih poreza bilježi porez na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 249 miliona KM, što je za 27,2 miliona KM više nego u istom periodu 2022. Naplata poreza na dohodak je iznosila 169,5 miliona KM, što je za 44,5 miliona KM ili 36 procenata više u odnosu na uporedni period. Zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, i to za 3,5 miliona KM ili 25 odsto u odnosu na period januar-jun 2022", naveo je Maričić, prenosi Srna.

Iz Poreske uprave je saopšteno da je naplata ostalih javnih prihoda iznosila 262,2 miliona KM, što je za 25,4 miliona KM ili 11 odsto više u odnosu na prvu polovinu 2022.

Kada je riječ o ovoj grupi javnih prihoda, nastavljen je rast naplate prihoda po osnovu kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od četiri, odnosno 36 procenata, dok je naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada veća za 9,6 miliona KM. 

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Čisti gubitak, sve cijene roba i usluga otišle 30 40%,a porez 16%

Zole

@Jaaa ,tu razliku su inkasirali trgovci kako kog okreneš narod donji

MONDO REPORTAŽE