• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS od koncesija zaradila oko 50 miliona KM, Komisija UPOZORAVA na NELEGALNE poslove

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska je od koncesionih naknada tokom 2022. godine prihodovala 50.677.782 KM, navodi se u Izvještaju o radu Komisije za koncesije koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine na Trećoj sjednici koja je u toku.

 Naknada od koncesija u RS Izvor: Shutterstock

Podatke je prikupila Poreska uprava Republike Srpske, a u odnosu na 2021. godinu ukupna naknada veća je za 536.377 KM.

Primijetno je da je smanjen iznos od koncesionih naknada za korišćenje elektroenergetskih objekata (termoelektrane, hidroelektrane, male hidroelektrane, solarne elektrane, vjetroelektrane i dr.). Prošle godine uplaćeno je ukupno 27.386.907 KM u odnosu na 35.040.577 KM godinu ranije, što je za 21,84 odsto manje.

U Komisiji kažu da je to rezultat usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka u NSRS 2021. koja je zaustavila davanje koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u Srpskoj. Prošle godine zaključen je jedan ugovor o koncesiji iz oblasti izgradnje i korišćenja malih hidroelektrana, za MHE "Vrbas 2" u Laktašima.

Prihodi od davanja prava na eksploataciju prirodnih resursa iznose 11.951.207 KM. U budžet RS je od koncesionih naknada za korišćenje mineralnih sirovina, tj. od istraživanja i eksploatacije mineralnih resursa uplaćeno 5.851.253 KM.

Prihodovano je 3.313.902 KM od koncesionih naknada za korišćenje prirodnih i drugih dobara od opšteg interesa (poljoprivreda, ribolov, saobraćaj i veze i ostale koncesione naknade).

RS je zaradila i 2.174.511 KM od naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

U RS je do sada ukupno zaključeno 511 ugovora  koncesiji, a prošle godine 16 (pet iz oblasti elektroenergetike, četiri iz oblasti mineralnih resursa i sedam iz oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta i javnog vodnog dobra).

Nelegalna eksploatacija, problem koji traje

U izvještaju se navodi da problem nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, najčešće šljunka i pijeska iz vodotoka, i vodnog i poljoprivrednog zemljišta, ali i tehničkog građevinskog kamena, i "pored kontinuiranog insistiranja na rješenju i dalje nije riješen".

"Nelegalna eksploatacija mineralnih resursa, u značajnoj mjeri opterećuje realizaciju postojećih koncesionih projekata, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju postojećim koncesionarima što je nedopustivo pogotovo što se radi o korišćenju prirodnih bogatstava i javnih dobara", kažu u komisiji.

Pozvali su nadležne koji imaju ovlaštenja i nadležnosti da spriječe ove nelegalne poslove koji krše zakone i narušavaju tržišnu konkurenciju.

(Mondo)

povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Odlično, više od 1%

MONDO REPORTAŽE