• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisija za koncesije kao sinonim za nerad: Novi izvještaj o radu za rezultate "krivi" koronavirus

Autor Nikolina Damjanić

Rad Komisije za koncesije BiH ni 2022. se nije razlikovao u odnosu na sve prethodne godine, a kao krivac za nikakve rezultate lani je označen nevidljivi neprijatelj, odnosno virus korona iako je pandemija u većini institucija odavno zaboravljena.

 Izvještaj komisije za koncesije Izvor: RTRS

U izvještaju o radu Komisije za koncesije BiH za 2022. godinu koju, od kada postoji odnosno 18 godina, prati nerad jer nije izdala niti jednu koncesiju,a odgovornost za loše rezultate prebačena je i na druge institucije, pise Glas Srpske.

"I pored određenih aktivnosti u 2022. godini nadležna ministarstva nisu uspjela usaglasiti niti pokrenuti dodjelu koncesija. Nemamo informaciju od njih da li je bila pokrenuta dodjela koncesije putem samoinicijativnih ponuda. Osim nedostatka članova komisije i službenika i pandemija virusa korona doprinijela je smanjenju aktivnosti i saradnje “fejs tu fejs” sa svim institucijama, što je imalo posljedicu nedavanje regulatorne saglasnosti u postupcima dodjele koncesija", navedeno je u izvještaju komisije.

Plan je da u ovoj godini urade reviziju dokumenta o politici dodjele koncesija u BiH, s obzirom na niz promijenjenih okolnosti od 2006. godine kada je Savjet ministara i Parlament BiH usvojio taj dokument.

Međutim, pitanje je koliko će plan biti realizovan, jer u komisiji navode da im nedostaje kadrova ali i članova, ali i da je još prisutna i pandemija virusa korona koju skoro više niko i ne spominje.

Po svemu sudeći komisija je prvo krenula u rješavanje kadrovskih problema. Naime, početkom marta raspisan je konkurs za tri radna mjesta, među kojima i za sekretara čija je pripadajuća osnovna plata 2.407 maraka.

Pored toga, u konkursu, koji je zatvoren ali nije okončan nadaleko poznata komisija po neradu traži i stručnog savjetnika za provjeru i nadzor koncesionara, kome je zagarantovana nešto niža osnovna plata - 1.567 maraka KM. Za treće radno mjesto višeg stručnog saradnika za finansijsko-računovodstvene poslove plata je 1.364 marke.

S mrtve tačke pomjeren je i konkurs za izbor članova Komisije za koncesiju čija plata iznosi oko 3.000 maraka, jer su početkom marta utvrđeni i objavljeni kriterijumi za raspisivanje konkursa, ali on još nije objelodanjen.

Savjet ministara BiH je u februaru zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH.

Resorni ministar Staša Košarac  nije odgovarao na pozive, kao ni članovi ove komisije kojih je trenutno četvoro.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je takođe u svojim izvještajima upozorila da su mandati članovima komisije davno istekli, dok su tri od ukupno četiri člana, koji trenutno sjede u pomenutoj komisiji, stekli i uslove za penzionisanje. Konkurs za članove komisije raspisivan 2021. godine je poništen jer se niko iz Brčko distrikta nije prijavio.

Trenutni članovi komisije su Milomir Amović koji je ujedno i predsjednik ovog tijela, Đoko Slijepčević, Mensur Šehagić i Anto Matić. Komisija je za 18 godina potrošila oko 20 miliona maraka novca građana.

Nema štednje za kafu

Na internet sajtu Komisije za koncesije BiH naveden je i izvještaj o realizovanim ugovorima po pitanju nabavki u prošloj godini. Ono što je evidentno iz tog izvještaja jeste to da je Komisija svako malo posezala za nabavkom kafe i to po dva puta u toku mjeseca. Kada se sve sabere devetoro zaposlenih popili su kafe u vrijednosti od oko 1.100 maraka.

(Glas Srpske)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE