• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvadeset pet institucija BiH od sutra bez Majkrosoft licence

Autor Nikolina Damjanić

Dvadeset pet institucija BiH od sutra će ostati bez Majkrosoft 365 licence, jer sa tom globalnom IT kompanijom nije potpisan novi ugovor, odnosno nisu izmirena dugovanja.

 Institucije Bih bez Majkrosoft 364 licence Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Najava o blokadi servisa stigla je, kako se navodi, na mejl adrese institucija prošle sedmice, piše BL portal.

"U mejlu je navedeno da će nakon 29. septembra biti onemogućeno korištenje servisa Majkrosoft 365", potvrdili su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U Ministarstvu navode da su uputili zahtjev Majkrosoft kancelariji u Zagrebu, koja je nadležna za teritoriju BiH kada je u pitanju licenciranje Majkrosoft proizvoda, da do okončanja tenderske procedure produže grejs period od 90 dana, kojeg je kompanija ranije odobrila institucijama BiH.

"BL portal" podsjeća na ranije pisanje da je u toku ponovljeni tender težak 23 miliona KM bez PDV-a za ove licence, a ponude je moguće dostaviti do 14. novembra.

Ukoliko ne bude odobren dodatni grejs period, što u Ministarstvu smatraju da je "vrlo malo vjerovatno", institucijama će biti uskraćeno pravo korištenja M365 servisa, ali će im biti omogućeno da u roku od dodatnih 90 dana preuzmu svoje podatke smještene u klaudu i spreme ih na lokalne sisteme.

Dodatni problem je što taj rezervni sistem u ovom trenutku ne postoji, nakon što su već 12 godina oslonjeni isključivo na Majkrosoft usluge.

U još komplikovanijoj situaciji su i institucije, njih osam, koje koriste Azur Majkrosoft platformu, jer kompanija za ovaj servis uopšte ne odobrava grejs period s obzirom da se troškovi korištenja ovog servisa obračunavaju na mjesečnom nivou u skladu sa potrošnjom.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH navode da se čeka zvanično izjašnjenje od lokalnog dobavljača o nastavku isporuke Azure servisa.

(BL portal)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE