• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodatne pare od Svjetske banke: 37 miliona evra za zaštitu od poplava u BiH

Autor Dragana Božić

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je 37 miliona evra za zaštitu od poplava za 300.000 stanovnika BiH, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

 Svjetska banka daje 37 miliona evra za zaštitu od poplava Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

BiH se godinama suočava s rizikom od hidrometeoroloških opasnosti i prirodnih katastrofa poput sezonskih poplava i sušnih perioda, koje pogađaju poljoprivredu i zdravlje ljudi, navode iz Banke.

Iz Svjetske banke navode da će BiH, prema projekcijama uticaja klimatskih promjena, dodatno ugroziti intenzivne padavine i direktne poplave u područjima rijeke Drine i rijeke Save, najveće pritoke Dunava, druge najduže rijeke u Evropi.

Dodatno finansiranje Svjetske banke pomoći će u sprovođenju neophodnih investicija u infrastrukturu, kao što su nasipi, brane i akumulacije, čime se potpomaže zaštita od poplava i unapređuje upravljanje okolinom u BiH.

Odobrena sredstva omogućiće proširenje prve faze Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine na dodatna geografska područja, uključivanjem Federacije BiH i Brčko distrikta, dok je finansiranje za Republiku Srpsku odobreno u avgustu 2020. godine.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon rekao je da ovaj projekat predstavlja izvrstan primjer jačanja klimatske otpornosti BiH u vremenima kada su prijetnje po okolinu veće nego ikada prije.

"Fokus projekta na jačanje regionalne saradnje, kako unutar BiH, tako i na zapadnom Balkanu, savršeno se uklapa u našu viziju zelenije i prosperitetnije budućnosti regiona", istakao je Šeldon.

Ova inicijativa je dio šireg programa koji obuhvata tri zemlje u slivu Save i Drine – BiH, Crnu Goru i Srbiju. Integrisani pristup ovog programa omogućava kombinaciju finansiranja zaštite od poplava, upravljanja okolinom i modernizacije djelatnosti luka s ciljem bolje povezanosti duž koridora dvije rijeke.

Svjetska banka je, kako je navedeno u njenoj strategiji za BiH, opredijeljena za pružanje podrške zemlji u ublažavanju uticaja poplava, jačanju regionalne saradnje i promociji održivog razvoja.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak u pravcu ostvarivanja ovih ciljeva i izgradnje otpornije budućnosti i bolje povezanosti regiona, ističu iz Svjetske banke. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE