• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milion maraka za sanaciju majskih poplava: Evo kako će biti raspoređen novac

Autor Dragana Božić

Savjet ministara donio je danas odluku kojom će 1.000.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH biti dodijeljeno u svrhu saniranja posljedica poplava koje su se dogodile u maju.

 Milion maraka za sanaciju majskih poplava Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Sredstva od 1.000.000 KM biće raspoređena tako što će po 500.000 KM dobiti i Republika Srpska i Federacija BiH za saniranje posljedica poplava u najugroženijim opštinama i gradovima.

U Republici Srpskoj 200.000 KM dobiće Novi Grad, dok će Prijedor, Kozarska Dubica i Kostajnica dobiti po 100.000 KM.

U FBiH po 50.000 KM dobiće Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Bužim, Bosanski Petrovac, Valika Kladuša i Čelić, te Cazin 100.000 KM, a Teočaku i Sapni po 25.000 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Prijedloge raspodjele ovih sredstava po opštinama i gradovima Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara dostavile su nadležne entitetske uprave civilne zaštite.

Na današnjoj sjednici donijeta je i odluka o načinu korištenja grantova Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice za ovu godinu uz korekcije na sjednici.

Riječ je o sredstvima u ukupnom iznosu od 1.756.000 KM koja su osigurana na poziciji tekućih transfera, grantova i drugih tekućih izdataka u budžetu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Na ovaj način sredstva granta s pozicije "tekući transferi drugim nivoima vlasti" dodjeljuju se za stambeno zbrinjavanje Roma i to 840.000 KM, za njihovo zapošljavanje 200.000 KM, zdravstvenu zaštitu 300.000 KM i za obrazovanje Roma 40.000 KM.

Sredstva za poboljšanje uslova života Roma u BiH namijenjena su naročito lokalnim zajednicama i raspoređuju se u okvirnim odnosima za FBiH 62,66 odsto, Republiku Srpsku 31,34 odsto i za Brčko distrikt šest odsto.

Jedinicama lokalne samouprave za implementaciju Politike o saradnji s iseljeništvom dodjeljuju grant sredstva u iznosu 80.000 KM na osnovu kriterijuma definisanih ovom odlukom.

Sredstva će biti dodjeljivana na osnovu projekata, putem javnoga poziva.

Kada je riječ o poziciji "grantovi neprofitnim organizacijama" sredstva se dodjeljuju organizacijama osoba s invaliditetom i to 66.000 KM, udruženjima nacionalnih manjina 100.000 KM, udruženjima porodica nestalih osoba u BiH 50.000 KM i organizacijama za ljudska prava s ciljem promocije ljudskih prava u BiH 80.000 KM, navodi se u saopštenju.

Danas je donesena i odluka o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za podršku sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu za ovu godinu.

Odlukom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način raspodjele granta za podršku sajamskim manifestacijama u ukupnom iznosu od 900.000 KM, od čega je 600.000 KM namijenjeno za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji, a 300.000 KM za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u inostranstvu.

Savjet ministara donio je šest odluka kojima se utvrđuju kriterijumi za raspodjelu grant sredstava Ministarstva civilnih poslova u 2023. godini za podršku projektima u oblastima kulture, sporta, inovatorstva, pripreme projekata za sredstva iz Fonda "Horizon Evropa" te za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u vezi s prevencijom HIV-a, tuberkuloze i zavisnosti u BiH. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE