• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomista Gavran: Novo poskupljenje goriva je nemoguće objektivno objasniti

Autor Dušan Volaš

Prethodno poskupljenje goriva u BiH se moglo opravdati privremenim rastom cijena na svjetskom tržištu, ali najnovije poskupljenje, kako ističe ekonomista Igor Gavran, zaista je nemoguće objektivno objasniti.

 Ekonomista Igor Gavran o novom poslupljenju goriva Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ono što je problematično jeste što većina država ima svojevrsne formule za određivanje cijena goriva, iako je formiranje cijena na tržištu formalno slobodno, upravo takve formule vlada sprečavaju da se cijene povećavaju po vlastitom nahođenju. U Bosni i Hercegovini toga nema, kaže ekonomista.

Obično nakon poskupljenja cijena goriva, distributeri povećaju cijene i ostalih životnih proizvoda, međutim, Gavran pojašnjava da "ne bi trebalo poskupiti ništa jer su cijene u BiH nerealno visoke".

Naglašava da uvijek kada gorivo poskupi mnogi to iskoriste kako bi podigli cijene svojih proizvoda.

"U BiH inflacija je bila najviša u posljednjih nekoliko decenija. Stopa rasta cijena je i dalje viša od kapitalnih roba koje se manje troše. Inflacija opterećuje kućne budžete i privredu", dodaje on.

Rješavnje problema inflacije u BiH je prošlo nezapaženo jer ga nije ni bilo, a postoje brojni prijedlozi stručnjaka poput suspenzije akciza, ili umanjenjenje stope PDV-a koji nisu ni došli na dnevni red.

"Španija je, na primjer, napravila značajno ograničenje stopa poreza na prehrambene osnovne životne poreze, te dodatno oporezovala ekstraprofit onih koji su iskoristili situaciju da povećaju svoje cijene", rekao je Gavran, prenosi N1.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE