• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Minić: RS među prvima odgovorila na izazov afričke svinjske kuge

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Afrička kuga svinja u Semberiji polako se stavlja pod kontrolu, a u Lijevče Polju pod kontrolom je još od pojave bolesti, rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, dodajući da je Srpska među prvima odgovorila na izazov.

 Ministar Minić afrička svinjska kuga Izvor: Shutterstock

"U Lijevče Polju imamo sporadičnu pojavu, a u Bijeljini i dalje jaka žarišta", rekao je Minić u Banjaluci, gdje je otvorio Konferenciju o afričkoj kugi svinja.

Minić je istakao da mnogo više žarišta imaju određene lokalne zajednice koje nisu bile spremne da odreaguju na pojavu afričke kuge svinja i gdje se pojavila politika ispred sprečavanja bolesti.

On je naveo da je ova bolest ozbiljan problem sa kojim se suočavaju i Republika Srpska i region, ali da je Srpska među prvima odgovorila na ovaj izazov.

"Ono što nam pravi realan problem jeste da je riječ o bolesti za koju još nemamo ni prevenciju u liječenju niti imamo način liječenja, te uz sve one biosigurnosne mjere, samo ukoliko su maksimalno kumulativno ispunjene, možemo očekivati da se bolest ne širi", istakao je Minić.

On je pozvao struku da predloži modalitet načina donošenja odgovarajućih propisa o tome kako će se ubuduće držati svinje.

Minić je naveo da je Republika Srpska i kada je riječ o novčanoj odšteti najbolje odreagovala u regionu, jer je tako željela da omogući uzgajivaču svinja da kupi priplodnu nazimicu.

"Isplatili smo tri miliona KM, do sutra očekujemo isplatu još četiri miliona KM", rekao je Minić.

Afrička kuga svinja je visokozarazna bolest domaćih i divljih svinja. Divlje svinje se smatraju glavnim rezervoarom virusa u Africi i drugim područjima gdje se bolest endemski pojavljuje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja zagađenom hranom i vodom, zatim kontaminiranom opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima. Virus ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja, niti za ljude.

Vlasnici svinja obavezni su da radi sprečavanja unošenja i širenja virusa na svojim imanjima redovno sprovode mjere zaštite. U suprotnom, mogu izgubiti pravo na nadoknadu štete.

Konferenciju o afričkoj kugi svinja organizuje Veterinarska komora Republike Srpske i Društvo doktora veterinarske medicine Republike Srpske.

(SRNA)

Pročitajte i oco

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE