• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krah poznate njemačke firme: Ključ u bravu poslije 100 godina postojanja

Autor Dušan Volaš

Nakon sto godina postojanja, renomirana njemačka kompanija za narudžbu poštom Klingel, započela je stečajni postupak. Iako su se nadale spasu putem restrukturiranja, kompanija nije uspjela pronaći novog investitora u teškim ekonomskim vremenima.

 Klingel zatvara fabriku Izvor: Shutterstock

Trenutna ekonomska situacija u Njemačkoj značajno je pogodila trgovce u modnoj industriji, a kompanija Klingel nije izuzetak. Nakon neuspjelih pokušaja privlačenja investitora, perspektive za očuvanje poslovanja postale su sve sumornije.

Do kraja januara sljedeće godine, kupci će i dalje moći naručivati proizvode putem kompanije, nakon čega će se kompanijin rad prekinuti. Ovaj korak, iako bolan, postao je neizbježan nakon što novi investitor nije pronađen, kako je saopšteno u ponedjeljak u Pforzheimu.

Možda će vas zanimati

Više od 1.300 preostalih zaposlenih suočava se s neizvjesnom budućnošću nakon obavještenja o odluci odbora poverilaca. Uprava kompanije je istakla da je donošenje ovakve odluke bilo teško, ali da jednostavno nisu imali drugih opcija.

Kompanija Klingel započela je postupak restrukturiranja u maju ove godine, sa nadom da će digitalizacija, prodajne i marketinške inicijative, kao i fokus na internet trgovinu, pomoći u očuvanju poslovanja. Međutim, nesigurnost u industriji i nedostatak zainteresovanih investitora spriječili su ostvarenje ovih planova.

Nakon stečaja, pojedini brendovi i internetske trgovine Klingel Grupe mogli bi naći nove vlasnike putem razgovora o otkupu prava na žigove, online trgovina i listi kupaca. Iako se kompanija gasi, kupci će imati priliku da nastave naručivati proizvode sve do proljeća 2024. godine.

Odluka o stečaju neće uticati na kompaniju Schneider GmbH & Co. KG, koja se takođe nalazi u postupku samouprave. U međuvremenu, razgovori sa potencijalnim investitorima nastaviće se kako bi se očuvala radna mjesta u drugim društvima iz grupacije, koja ukupno zapošljavaju više od 250 ljudi i nisu u stečajnom postupku.

(EURACTIV)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE