• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se Njemačkoj dešavaju talasi bankrota?

Autor Dušan Volaš

Broj kompanija koje su bankrotirale u Njemačkoj je značajno porastao u julu, sa skoro četvrtinom više nego u istom mjesecu prethodne godine, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

 Talasi bankrota u Njemačkoj Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Broj korporativnih bankrota u Njemačkoj bio je 23,8 odsto veći u julu 2023. nego u istom mjesecu 2022. Bankroti su u stalnom porastu od avgusta 2022. godine.

Štaviše, broj većih kompanija koje su najavila zatvaranje u prvoj polovini 2023. takođe je porastao za 12,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Porast nelikvidnosti samo je posljednji od mnogih pokazatelja da je stanje njemačke privrede sve lošije. Prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Njemačka je jedina velika ekonomija u kojoj se očekuje smanjenje BDP-a 2023. godine, dok inflacija ostaje visoka na 6,2 odsto.

Njemački savezni zavod za statistiku objavio da je industrijska proizvodnja u junu pala za 1,5 odsto u odnosu na maj, što je dodatno izazvalo zabrinutost analitičara o stanju njemačke privrede.

Posmatrači su već povukli paralele sa ranim 2000-im kada je zemlja nazivana "bolesnikom Evrope" zbog usporenih ekonomskih performansi.

"Ako vlada ne preduzme odlučnu akciju, Njemačka će vjerovatno ostati na dnu tabele rasta u evrozoni", rekao je za Rojters Ralf Solven, ekonomista Komercbanke, prenosi Euractiv.

Njemačka je posebno teško pogođena ratom u Ukrajini zbog velike zavisnosti od uvoza energenata iz Rusije.

Međutim, postoje i strukturni razlozi za njen ekonomski pad, poput pretjeranog oslanjanja na izvoz, nedostatka investicija i nedostatka radne snage.

Njemačka vlada je, međutim, pokušala da ukaže na povjerenje u njemačku ekonomiju i umanji strah od nadolazeće ekonomske krize, a ministar ekonomije Robert Habek je istakao privatne investicije kako bi spasio stvar.

"Trenutno oko dvije desetine kompanija planira velike investicije u Njemačkoj, sa ukupnim obimom ulaganja od oko 80 milijardi evra", rekao je on u intervjuu za Funke Media Group.

Njemačka nije jedina zemlja EU koja se trenutno bori sa nelikvidnošću. U Francuskoj je broj poslovnih neuspjeha skočio za 35 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je dovelo do nestanka 55.000 radnih mjesta.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bitanga

Nema Ruje sa jeftinim gasom, a nova radna snaga nije bas nešto voljna da radi bolje na socijali

MONDO REPORTAŽE