• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprava za igre na sreću: Ukupan prihod od naknada i poreza veći od 78 miliona KM

Autor Nikolina Damjanić

Ukupan prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak zaključno sa avgustom iznosio je 78.527.034 KM, a u istom periodu prošle godine bio je 57.006.586 KM.

 Prihod od igara na sreću u RS Izvor: Andrey_Popov/Shutterstock

Izjavio je to vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Veljanovski je rekao da odjeljenja zadužena za izdavanje odobrenja za rad, obradu poreskih prijava, pravne i inspekcijske poslove Republičke uprave za igre na sreću intenzivno rade na povećanju discipline u primjeni propisa od priređivača i njihovog poslovanja u zakonskim okvirima.

On je istakao da su rezultati tog rada već osjetni i u značajnoj mjeri utiču na jačanje ekonomije i punjenje budžeta Republike Srpske.

"Rekordno prikupljanje prihoda koje Uprava konstantno bilježi posljedica je i novog obračuna naknada propisanih Zakonom o igrama na sreću koji je na snazi od 2019. godine, ali i činjenice da svi priređivači poštuju zakonske odredbe koje se tiču obračuna i plaćanja naknada za priređivanje igara na sreću, koje ujedno predstavljaju i prihod budžeta Republike Srpske", rekao je Veljanovski.

Veljanovski je istakao da je prihod od naknada za priređivanje igara na sreću i poreza na dobitak za osam mjeseci 2023. veći za 21,5 miliona KM ili za 38 odsto više u odnosu na isti period lani, saopšteno je iz Uprave za igre na sreću.

On je naglasio da se u narednom periodu nastavlja sa pojačanim inspekcijskim kontrolama radi sprečavanja ilegalnog priređivanja igara na sreću u Republici Srpskoj, kao i onemogućavanja učešća maloljetnih lica u igrama na sreću.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću su od 23. avgusta do 21. septembra izdali ukupno 20 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz oblasti Zakona o igrama na sreću, a oduzeti su i predmeti koji su korišteni za nelegalno priređivanje igara na sreću, koje Uprava nakon okončanja prekršajnih postupaka trajno uništava.

Komisija za sprovođenje postupka za uništavanje oduzetih predmeta danas je uništila ukupno 126 predmeta koji su korišteni za nelegalno priređivanje igara na sreću.

"Uništeni su ilegalni automati za igre na sreću, terminali za priređivanje elektronskih igara na sreću i računarska oprema. Navedeni predmeti su bili privremeno oduzeti prilikom inspekcijskih kontrola zbog počinjenih prekršaja u slučajevima za koje je propisano izricanje zaštitne mjere oduzimanje predmeta", naveo je Veljanovski.

On je pozvao građane, ukoliko imaju saznanja o ilegalnom priređivanju igara na sreću na teritoriji Republike Srpske, da o tome obavijeste Republičku upravu kako bi inspektori preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa radom na uređenju tržišta igara na sreću, s ciljem pojačane discipline u primjeni zakonskih odredbi u oblasti igara na sreću što će neminovno dovesti i do značajnog povećanja budžetskih prihoda.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE