• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snažan rast indeksa na svjetskim bezama

Dau Džons porastao 423 boda, ili 3,95 odsto, na 11.143 boda, dok je Es and Pi 500 skočio 4,63 odsto, na 1.172 bodova

 Snažan rast indeksa na svjetskim bezama Izvor: MONDO

Na Vol Stritu juče su cijene dionica skočile više od četiri odsto jer su, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima i poslovnim rezultatima kompanija, ulagači procijenili da je nakon oštrog pada cijena dionica posljednjih nedjelja povoljna prilika za kupovinu.

Dau Džons porastao je 423 boda, ili 3,95 odsto, na 11.143 boda, dok je Es and Pi 500 skočio 4,63 odsto, na 1.172 bodova, a Nasdak indeks 4,69 odsto, na 2.492 boda.

Još nikada se nije dogodilo da je Dau Džons indeks četiri dana zaredom oscilirao više od 400 bodova. U ponedjeljak je potonuo više od 630 bodova, a u srijedu 519. U utorak je, pak, porastao 429, a juče 423 boda.

"Ulagači se plaše da će zakasniti s kupovinom dionica kada tržište dotakne dno ili s prodajom kada dođe do pada cijena, pa se ponašaju kao u čoporu. Ali, strah je znatno snažnija emocija, pa su prodaje pri padu cijena nešto jače nego kupovina pri usponu", kaže Kerlton Nil, menadžer u fondu Virtual Investment Partners.

Nakon oštrog pada cijena dionica u srijedu, zbog straha da će Francuska izgubiti vrhunski AAA rejting, juče je ulagače smirila vijest da će se iduće nedjelje francuski predsjednik Nikola Sarkozi sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi dogovorili dalje korake za sprječavanje širenja dužnička krize u evrozoni.

Ulagače su ohrabrili i dobri podaci s američkog tržišta rada. Prošloge nedjelje broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je za 7.000, na 395.000. To je prvi puta od aprila da je broj tih zahtjeva zaronio ispod ključne granice od 400.000.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

I pored jučerašnjeg snažnog rasta cijena dionica, analitičari nisu sigurni da to predstavlja kraj faze korekcije cijena dionica na niže, pa i dalje očekuju nesigurno trgovanje.Upozoravaju da je Es and Pi 500 indeks izgubio oko 14 odsto od kraja aprila, kada je dostigao najviši ovogodišnji nivo.

To znači da nije daleko od 20-postotnog pada, koji bi označio da su na tržištu zavladali 'medvjedi'.Obim trgovanja ponovo je jučer bio nadprosječan. Na Vol Stritu, Ameriken Štok Eksčejndžu i Nasdaki vlasnika je zamijenilo oko 13 milijardi dionica, gotovo dvostruko više od ovogodišnjeg dnevnog prosjeka od 7,8 milijardi.

Pritom je na Njujorškoj berzi odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 12 naprema jedan.

NAKON PADA U SRIJEDU, EVROPSKE BERZE JUČE POZITIVNO POSLOVANJE

Evropske berze su zatvorile jučerašnje poslovanje uz rast od oko tri procenta, zahvaljujući solidnim statističkim podacima s američkog tržišta rada i smirivanju bojazni za najveće francuske banke, kojima je dan prije prijetio sunovrat.

Krajem berzanskog trgovanja u četvrtak, glavni francuski indeks CAC 40 je porastao za 2,89 odsto, na 3.089,66 poena. Britanski indeks FTSE 100 je skočio za 3,11 procenta na 5.162,83 poena, a njemački DAKS je pridodao 3,28 procenta i dostigao 5.797,66 poena.

Berzansko poslovanje u srijedu je zatvoreno uz pad koji se u prosjeku kretao od 3,5 do 5,0 procenata.

Jačanje u berzanskom trgovanju iskazali su i indeksi berzi u Milanu i Madridu. Italijanski FTSE Mib je ojačao za 4,10 procenta na 15.277 poena, a španski Ibeks 35 za 3,56 procenta na 8.249,4 poena.

Značajnu podršku evropskim berzama danas su obezbijedili pozitivni statistički podaci o američkom tržištu rada.

Guverner centralne banke Francuske Kristijan Nuaje je umirio investitore izjavom da "nedavne oscilacije na berzama nisu uticale na finansijsku pouzdanost francuskih banaka i njihovu sposobnost da se suprotstave rizicima, koju su dokazale od početka krize".

Akcije dvIJe najveće francuske banke - "BNP Pariba" i "Sosijete ženeral" završile su berzansku trgovinu sa rastom od 0,31, odnosno 0,77 procenata, s tim što su tokom dana gubile na cIJeni i do sedam procenata.

Akcije banke "Sosijete ženeral" juče su na berzama pretrpJele najveći pad, pojeftinivši za skoro 15 procenata, podstaknute špekulacijama o mogućem sniženju suverenog rejtinga Francuske.

Ove glasine demantovale su tri najveće svetske rejting agencije, koje su u međuvremenu potvrdile najvišu ocenu Francuske - AAA, dodavši da je prognoza stabilna, ali da na tržištu i dalje vlada zabrinutost da su neke francuske banke među najugroženijim zbog pogoršanja dužničke krize u Evropi.
Strateški analitičar kompanije "Siti indeks" Džošua Rejmond, koga citira agencija Marketvoč, ne dijeli optimizam investitora, ocjenjujući da će "do septembra turbulentnost na tržištima još više da se poveća".

Evropska centralna banka je u sredu i četvrtak značajno smanjila kupovinu suverenih obaveza Italije i Španije. Analitičari su ranije prognozirali da je cilj ECB da prinose od desetogodišnjih italijanskih i španskih dužničkih papira održi ispod šest procenta, ali ne i da ih smanji na četiri procenta.

Ostvarivši uspjeh u ponedjeljak i utorak, ECB može ili da napusti tržište ili smanji intervencije, prenosi seebiz.eu.

AZIJA: INVESTITORI OHRABRENI VIJESTIMA IZ SAD

Slijedeći snažan porast na Vol Stritu, na azijskim berzama cijene većine dionica danas su ojačale, jer je investitore, gladne pozitivnih ekonomskih vijesti, ohrabrilo blago smanjenje broja nezaposlenih u SAD.

Australijski i hongkonški indeksi u plusu su jutros oko 1,1 odsto. Na Tokijskoj berzi Nikej indeks izbrisao je jutarnje dobitke, te je u 7,30 časova bio na gubitku 0,3 odsto, na 8.954 boda.

Južnokorejski Kospi takođe je izbrisao jutarnje dobitke, te je trenutno u minusu 0,2 odsto.

Na globalnim dioničkim tržištima fluktuacije cijena bile su iznimno velike ove nedjelje, jer su se investitori prestrašili da bi SAD mogle ponovo utonuti u recesiju, a evrozona u dužničku krizu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE