• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodno tržište nafte: Rastu cijene barela, trgovci zabrinuti

Autor Ivana Vlajković

Raste cijena nafte zbog rata u Izraelu.

 Raste cijena nafte zbog rata u Izraelu Izvor: Profimedia

Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle iznad 93 dolara pošto su trgovci zabrinuti zbog signala iz Izraela o neposrednoj invaziji na Gazu, koja bi mogla da proširi sukob na Bliskom istoku i ugrozi snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je viša za 88 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,26 dolara. Na američkom tržištu, barel sa isporukama u novembru trgovao se za 95 centi više od 90,32 dolara. Aktivnije se trgovalo buradima sa rokom isporuke u decembru, po cijeni od 89 centi, sa 89,26 dolara.

Cijene su juče oštro oscilirale pošto je zabrinutost oko snabdevanja zbog sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas nakratko ugušena najavom da će SAD ublažiti sankcije Venecueli i dozvoliti da se njena nafta vrati na svjetska tržišta.

Vašington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije sa venecuelanskim energetskim sektorom nakon što su se vlada u Karakasu i opozicija dogovorili o izborima 2024. godine. Ali Venecueli će biti potrebno vrijeme da poveća proizvodnju, zbog slabih investicija u sektoru.

Krajem godine ponovo je preovladala zabrinutost oko snabdevanja sa Bliskog istoka, nakon talasa protesta u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj zbog napada na bolnicu u kojem je poginulo skoro 500 ljudi. Tel Aviv je najavio kopnenu invaziju na Gazu, a izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je vojnicima u blizini granice u četvrtak da će uskoro videti palestinsku enklavu "iznutra", što ukazuje na skoru vojnu operaciju. Strah od sukoba dodatno je podstakla najava Pentagona da su SAD presrele rakete ispaljene iz Jemena prema Izraelu preko Crvenog mora.

"Cijene nafte su značajno porasle od juče zbog naznaka neminovne izraelske kopnene ofanzive u Pojasu Gaze. U Londonu se barel vratio na 93 dolara. Međutim, situacija sa snabdijevanjem se do sada nije promijenila", napisali su analitičari Komercbanke u bilješci o petak.

U prilog cijenama govore i procene većeg manjka ponude u četvrtom tromjesječju, nakon što su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija odlučile da do kraja godine stave manje barela na tržište. Niske zalihe, posebno u SAD, za njih su dodatni podsticaj, prenosi Index pisanje Hine.

Vašington planira da kupi šest miliona barela sirove nafte u decembru i januaru kako bi popunio iscrpljene strateške rezerve, saopštilo je juče Ministarstvo energetike. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je zasebno izvijestila da je barel naftne korpe njenih članica u četvrtak pao za 83 centa na 93,63 dolara.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE