• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH u bankama drže 15,57 milijardi KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra iznose 15,57 milijardi KM i veći su za 1,35 milijardi KM ili 9,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine.

 Konvertibilne marke Izvor: ELDIN HASANAGIC BHFOTON/BHFOTON

Od ukupnih depozita kod komercijalnih banaka, depoziti stanovništva imaju najveće učešće - 51 odsto i predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

"Depoziti stanovništva od februara bilježe konstantni rast, što je, nakon turbulentnog perioda od marta prošle do januara ove godine, pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH", istakli su iz Centralne banke.

Oročeni i štedni depoziti bilježe pad od 2,3 odsto, a depoziti po viđenju i transakcijski računi stanovništva rast od 15,3 odsto na godišnjem nivou, što upućuje na to da stanovništvo više preferira likvidniji vid depozita, te da se sa oprezom odlučuje za oročenu štednju.

Iz Centralne banke navode da se može očekivati da će doći do promjene u narednom periodu u korist oročenih i štednih depozita, jer je nekoliko banaka već polovinom godine pokrenulo akciju viših kamatnih stopa, i više od tri na oročenu štednju, sa posebnim pogodnostima poput isplate kamate unaprijed, fiksne i stimulativne kamatne stope.

Ako se posmatraju depoziti stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti na kraju septembra iznose 4,59 milijardi KM ili 29,5 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 377 miliona KM ili 8,2 odsto, a dugoročni 4,22 milijarde KM ili 91,8 odsto.

Transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 10,98 milijardi KM ili 70,5 odsto ukupnih depozita stanovništva, od toga transakcioni računi učestvuju sa 6,89 milijardi KM ili 62,8 odsto, a depoziti po viđenju sa 4,08 milijardi KM ili 37,2 odsto.

U pogledu valutne strukture, na kraju septembra ukupni depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 8,38 milijardi KM, što čini 53,8 odsto učešća, depoziti u evrima i u KM sa valutnom klauzulom u vezi sa evrom iznose 6,49 milijardi KM ili 41,8 odsto, a depoziti u ostalim stranim valutama 688 miliona KM ili 4,4 odsto od ukupnih depozita stanovništva.

Posmatrano na godišnjem nivou, depoziti stanovništva u KM na kraju septembra bilježe rast od 15 odsto, a depoziti u stranim valutama od 3,6 odsto.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE