• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković o finansijskim problemima: Pokušali su nas spriječiti da platimо dug u Beču, prijatelji su nas upozorili

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković optužio je neimenovane moćnike da na razne načine pokušavaju da naprave finansijske probleme Republici Srpskoj. Nije štedio kritike ni prema bankama.

 Radovan Višković dug bečka berza Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Višković je gostujući na RTRS rekao da bi Srpska bila u "relaksiranoj situaciji" da nije pritisaka i ataka. Kaže da se Srpskoj pokušava uskratiti pristup svim međunarodnim, finansijskim institucijama, a da su nalogodavci za ti "isti proteklih 20 i više godina".

"To predvode ambasadori određenih zemalja u BiH koji lobiraju kod ostalih zemalja koje na neki način imaju i simpatije prema Republici Srpskoj, a čiji predstavnici u razgovoru `oči u oči` čak to i priznaju i šalju izvinjenje da znaju kompletnu situaciju, ali da ne žele da imaju probleme i da se moraju ponašati tako kako se ponašaju", rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da se u pojedinim medijima 28. jun spominjao kao "dan D" za Republiku Srpsku (tada je na naplatu dolazio 336 miliona KM duga po osnovu zaduženja na Bečkoj berzi), "ali da se ništa značajno nije desilo osim toga da je Srpska svoje obaveze otplatila šest dana prije roka".

Višković je objasnio da je Vlada Republike Srpske požurila da plati dug prije roka, jer je imala informacije bio bi onemogućen transfer novca iz Banjaluke do Beča i da je zato jasno o kakvim pritiscima je riječ.

"Mi ne sjedimo skrštenih ruku, radimo, slušamo i imamo prijatelje koji su nam rekli šta se sprema i iz tog razloga mi smo svoju obavezu izvršili par dana prije roka", rekao je Višković za RTRS.

Podsjećamo, Republika Srpska je 22. kuna otplatila 336 miliona maraka na ime obveznica koje je emitovala prije pet godina na Bečkoj berzi. 

Takođe je iznio informacije da pojedine banke u vlasništvu određenih grupacija ili zemalja uskraćuju saradnju sa institucijama Srpske, jer imaju takav nalog iz svoje zemlje, odnosno centrale, te da u ovom slučaju ima i druga strana medalje.

"Oni i dalje uzimaju novac od građana BiH, a u zadnje vrijeme ne pokazuju interes da ulažu u privredni sektor, pa čak i izbjegavaju ulagati u pravna i fizička lica jer im je najlakše da drže novac na računima svojih banaka i da tim novcem u suštini finansiraju poslove u svojoj zemlji", naveo je Višković.

Premijer Srpske objašnjava da na taj način određene banke ili ljudi odavde mogu bez ikakvih problema da iznesu dividendu i da danas sa novcem građana Srpske i Federacije BiH finansiraju projekte u matičnim zemljama, što je urađeno pod pritiskom istih nalogodavaca kao kod privatizacije tih banaka.

Slične tvrdnje iznijela je ranije ministarka finansija Zora Vidović kada je rekla da je vidljiv "veoma veliki pritisak međunarodne zajednice na Republiku Srpsku u smislu obezbjeđenja sredstava" i da banke u RS ne izlaze u susret Vladi Srpske kada su u pitanju krediti i trgovina hartijama od vrijednosti, "iako to ranije nikada nije bio problem".

Kada je riječ o obveznicama, Višković je rekao da sve što je Srpska emitovala prodano isti dan i da je potražnja uvijek bila veća nego što se emitovalo.

Višković je ponovio da je Republika Srpska najmanje zadužena od svih zemalja regiona i Evrope, da danas ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka i da se ovi podaci mogu provjeriti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da su penzioneri u posljednjih pet godina na prvom mjestu, te da neće biti ugrožena isplata penzija, niti drugih davanja i svega onoga što je projektovano budžetom.

On je istakao da u moru medijskih dezinformacija, Vlada Srpske nije bila u poziciji da na pravi način afirmiše ono što radi u datom momentu.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Rekao si u aprilu da će biti povećanje penzija u oktobru,a sada ništa o tome ne zboriš , Ništa ti više ne vjerujem

MONDO REPORTAŽE