• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srpske: Nema ni riječi o tome da će ukupni dug RS prići blizu zakonske granice

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republika Srpska je finansijski stabilna i nastaviće da održava fiskalnu stabilnost i u narednom periodu, te neće dozvoliti da nivo duga dođe ni blizu zakonske granice, kažu u Vladi RS.

 Vlada RS Srpska finansijski stabilna Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Sve budžetske obaveze izmiruju se redovno - plate, penzije, socijalna i sva druga budžetska davanja isplaćuju se uredno i bez zastoja, a kada je riječ o stanju duga i zaduživanju, iz Vlade su istakli da su sva zaduženja planirana u skladu sa relevantnim zakonskim propisima.

Javni dug, prema zakonu, može biti do 55 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a sada je taj odnos 33,3 odsto. Zakonski je određeno da ukupan dug može biti do 60 odsto BDP-a, dok je sadašnji nivo duga Republike Srpske ispod 40 odsto BDP-a.

"Dakle, nema ni riječi o tome da će ukupni dug Republike Srpske prići blizu zakonske granice, a pogotovo da će preći zakonsku granicu", naveli su iz Vlade i poručili građanima da ne uzimaju ozbiljno tvrdnje u pojedinim medijima da je Republika Srpska prezadužena, prenosi Srna.

Iz Vlade su naveli da je najbolji pokazatelj i dokaz fiskalne stabilnosti Republike Srpske i ozbiljne fiskalne politike koju vodi - kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima, koji je Srpskoj dala međunarodna agencija "Standard end purs".

Taj rejting, poručili su iz Vlade, govori o tome da je u Srpskoj stabilno stanje kada je riječ o spoljnom i unutrašnjem zaduživanju, te dodali da su i svi drugi relevantni finansijski parametri u Srpskoj ocijenjeni pozitivno od ove agencije.

Kreditni rejting Republike Srpske "B" sa stabilnim izgledima potvrđuje da je Republika Srpska, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju i u uslovima pojačanih geopolitičkih tenzija očuvala punu makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

"Istovremeno ovakva odluka agencije je i potvrda da Republika Srpska vodi odgovornu i ozbiljnu socioekonomsku politiku, politiku sveukupnog rasta i razvoja, te politiku usmjerenu na stvaranje još povoljnijeg privrednog ambijenta uz konstantno poboljšanje životnog standarda građana", naveli su iz Vlade Srpske.

Iz Vlade su podsjetili da je, prema analizi časopisa "Fajnenšl tajms" iz marta, Republika Srpska izabrana među deset malih evropskih regiona budućnosti u kategoriji strategije privlačenja stranih ulaganja, te da je, zahvaljujući ukupnoj strategiji za promociju ulaganja, prepoznata kao jedna od najpovoljnijih destinacija za poslovno investiranje u Evropi.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE