• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priznanja između redova: Republika Srpska je pod tihim finansijskim sankcijama

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ono što je predsjednik Srpske rekao između redova na pres konferenciji sredinom avgusta, djelimično je potvrdila ministarka finansija u Vladi RS Zora Vidović - finansijski centri iz pojedinih zapadnih zemalja suzdržavaju se od kreditiranja Republike Srpske.

 Kreditna kartica Izvor: Shutterstock

Zora Vidović je u izjavi za agenciju Srna prije nekoliko dana rekla da je vidljiv veoma veliki pritisak međunarodne zajednice na Republiku Srpsku u smislu obezbjeđenja sredstava. Zatim je pojasnila da banke u RS ne izlaze u susret Vladi Srpske kada su u pitanju krediti, iako to ranije nikada nije bio problem.

"Naše banke koje imaju strani kapital apsolutno nas ne prate, a pratile su nas uvijek, i imaju mogućnost da nas prate, imaju sredstava, ali jednostavno zbog pritiska međunarodne zajednice to se ne radi", tvrdi Zora Vidović.

Međutim, kaže da će Republika Srpska, bez obzira na to pronaći sredstva i održati likvidnost budžeta i sve redovne isplate kako u ovoj tako i u narednoj godini, a da planovi kreiraju za narednih 10 godina.

Ministarka finansija tvrdi da RS nikada ni dan ne kasni sa izmirenjem svih svojih dugova.

"Naravno, mi se u isto vrijeme i zadužujemo, ali to naše zaduženje je i ove godine manje od onog koliko vraćamo. Mi vraćamo ove godine ukupno milijardu i 200 miliona КM", pojasnila je.

Dodik o mogućnosti finansijskih sankcija Srpskoj: "Moraćemo presložiti prioritete"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 18. avgusta, na pres konferenciji na kojoj je tema bila imovina Republike Srpske i visoki predstavnik, najavio mogućnost da će Srpska imati problem sa određenim vidom finansijskih sankcija.

"Naravno da ćemo, zbog situacije koja se najavljuje da će stranci onemogućiti finansiranje Republici Srpskoj, morati da presložimo prioritete, ali to svakako neće ići na teret ljudi koji žive ovdje. Mi ćemo obezbijediti da njihove plate i penzije budu redovne i to je ono što želimo da radimo", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Takođe, kao i Vidovićeva, Dodik je rekao da uprkos svemu Republika Srpska redovno isplaćuje sve svoje obaveze, i penzije, i plate, i socijalna davanja.

Stand-by režim i slanje poruke vlastima

U finansijskom sektoru Srpske može se čuti mišljenje da sankcije o kojima riječ više služe kao upozorenje i slanje poruke vlastima u RS.

"Moglo bi se reći da su neki projekti na stand-by režimu i da ima određene uzdržanosti. Banke uvijek mogu da nađu izgovor i kažu da su previše izložene jednom emitentu i da onda poštuju teoriju i svoju poslovnu politiku pa diverzifikuju plasmane (te zbog toga neće da kreditiraju Vladu RS)", anonimno je rekao jedan finansijski stručnjak iz Banjaluke, za Mondo.

Što se tiče sankcija koje su uvedene političarima, njima gotovo ništa nije uskraćeno.

"Mogu da presjedaju na avione i da koriste kartice od banke. Te sankcije političarima su više kao C sankcije, da im se pošalje poruka," zaključio je naš sagovornik.

Podsjećamo, njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini saopštila je početkom avgusta da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj. Komentarišući taj potez predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je naglasio i da Njemačka, otkazivanjem određenih projekata u Srpskoj, spasava svoje firme, ali i da je potez Njemačke motivisan zvaničnim stavom Srpske prema Kristijanu Šmitu.

Istovremeno, međunarodna agencija "Standard end purs" u avgustu je ocijenila da je kreditni rejting Republike Srpske "B" sa stabilnim izgledima.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE