• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inovativna poljoprivreda: Krave na farmi kod Novog Grada imaju "GPS" i elektronski zdravstveni karton (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Farma porodice Brkić u selu Blatna kod Novog Grada može da se pohvali prvim uvođenjem inovativne opreme u govedarstvu na našem području. Radi se o uređaju austrijske kompanije „Smaxtec animal care“, koji prati zdravlje goveda.

 Smaxtec sistem monitoringa krava Izvor: Ustupljena fotografija

Ubacivanjem "senzora" u želudac odrasle krave dobijaju se sve informacije o njenom zdravstvenom stanju koje uključuju temperaturu, pH vrijednosti, preživanje, lokaciju, ali i sve ostale aktivnosti. Informacije o svakom zdravstvenom problemu životinje stižu na pametni telefon svima na farmi koji imaju pristup aplikaciji.

Svaka krava ima svoj „zdravstveni karton“ što vlasniku omogućava bolju kontrolu i zdravstvenu zaštitu, preventivno djelovanje, ali i smanjenje troškova za usluge veterinara.

Sistem "Smaxtec" se sastoji od "bolusa" (sistem senzora), koji se aplikatorom ubacuju u stomak životinje i senzora za klimu, repetitora, bazne stanice (rutera) i softvera odnosno aplikacije preko koje se prate podaci.

Cjelokupni sistem funkcioniše tako što ubačeni senzori prate navedene parametre u buragu goveda (preživari imaju četiri dijela stomaka, a burag je prvi), zatim informacije šalju u baznu stanicu koja obrađuje podatke i šalje ih u softver.

Bazna stanica
Izvor: Ustupljena fotografija

Gojko Brkić, čija farma je već mjesec dana u fazi eksperimentalnog korištenja ove opreme kaže da im je ona donijela dosta prednosti, pogotovo u doba kada vlada manjak radne snage. Za svoju farmu nabavio je 50 senzora koji koštaju oko 20.000 evra.

"Bolusi se nalaze u buragu životinja i svaku promjenu detektuju u organizmu, prije nego što je uočljiva golim okom. Prije nego što radnik primjeti, iz organizma na aplikaciju telefona stiže obavještenje šta tačno nije u redu. Sad trenutno boluse (senzore) ima 30 proizvodnih grla, preostalih 20 nismo još aktivirali", pojašnjava Brkić za MONDO.

Bolusi koji se ubacuju u želudac
Izvor: Ustupljena fotografija

Dodaje da su opremu nabavili u saradnji sa mljekarom iz Kozarske Dubice, koja je, zajedno sa njima, podijelila troškove na pola.

Brkić pojašnjava da za ovo kratko vrijeme nije uočio nikakve zdravstvene tegobe kod svojih krava, te da je rok trajanja jednog senzora u želucu životinje pet godina.

"U svakom momentu imamo sve potrebne informacije o svakom grlu. Ako prestane rad buraga odmah dolazi informacija da nešto nije u redu. Ukoliko nisam prisutan na farmi i radim neki fizički posao gdje sam udaljen od štale, meni dođe obavještenje da životinja ima temperaturu".

Primjer sa aplikacije
Izvor: Ustupljena fotografija

Kravama sa ubačenim senzorima unesene su šifre ušne markice i ime, te se u svakom trenutku može pratiti njihova lokacija.

"U slučaju da se grlo izgubi, imamo tačno šest dana da ga pronađemo ili ono nestaje sa bazne stanice i gubi lokaciju", navodi Brkić.

Primjer sa aplikacije
Izvor: Ustupljena fotografija

Da senzori u želucu životinje nemaju nikakve loše efekte po njeno zdravlje, uvjerava i veterinar Srđan Todorović.

"Ovaj proizvod je predstavlja plod višegodišnjeg rada tima istraživača i inovatora iz Zapadne Evrope, među kojima su veterinari i inženjeri. Ne postoji nikakav negativan efekat po zdravlje i dobrobit životinje kojoj je aplikovan bolus. Tačno su prilagođene dimenzije, težina, oblik i trajanje baterije da se postignu optimalni rezultati", zaključio je Todorović.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Super!

MONDO REPORTAŽE