• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordni prihodi: Poreska uprava RS prikupila blizu tri milijarde KM

Autor Dragana Božić

Poreska uprava Republike Srpske je za deset mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila 2,96 milijardi KM, što je za 395,3 miliona KM ili 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

 Poreska uprava RS prikupila blizu tri milijarde KM od javnih prihoda Izvor: Shutterstock

"Poreska uprava je za deset mjeseci ove godine gotovo sustigla nivo naplate iz cijele prošle godine", istakao je Maričić.

On je naveo da je za deset mjeseci ove godine zabilježen rast naplate po osnovu svih kategorija javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave Srpske, gdje je naplata doprinosa veća za 15 odsto, direktnih poreza za 17 odsto, a ostalih javnih prihoda za 13 procenata, saopšteno je iz Poreske uprave.

Doprinosi su za deset mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,853 milijardi KM, što je za 245,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO i Zavod za zapošljavanje veća za po 16 procenata, za Fond dječije zaštite naplata je veća za 15 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja veća za 14 odsto.

Direktni porezi su za prvih deset mjeseci godine naplaćeni u iznosu od 649 miliona KM, što je za 95,8 miliona KM više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Najveća naplata kod direktnih poreza zabilježena je kod poreza na dobit, koji je naplaćen 320,8 miliona KM, što je za 25,2 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Naplata poreza na dohodak u prvoh deset mjeseci ove godine iznosila je 281,6 miliona KM, što je za 63,2 miliona KM ili 29 odsto više u odnosu isti lanjski period.

Zabilježen je i rast naplate prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 30,3 miliona KM ili 30 odsto više nego u uporednom periodu.

Ostali javni prihodi, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave, prikupljeni su u prvih deset mjeseci ove godine u iznosu od 458,6 miliona KM, što je za 53,9 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći rast naplate u ovoj kategoriji javnih prihoda ostvaren je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, i to za 26,9 miliona KM. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE